Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-10-30">30 oktober 2013</time>

Hård kritik mot att hörselkåpor blir allt vanligare i skolan

Hörselkåpor i klassrummet – är det ”individanpassning av klassrumsmiljön” eller ”ett totalt haveri för svenska skolan”? Nu rasar debatten i medierna, men såväl HRF som forskare konstaterar att skolans ljudmiljö måste bli bättre, för både barnens och lärarnas skull.

”Skränskolan och hörselkåpsklasserna har tagit över Sverige”, skriver krönikören Frida Boisen upprört i Expressen. Hon kallar det ”ett totalt haveri för svenska skolan”, och får genast en våg av medhåll i sociala medier. Många föräldrar och lärare upprörs av att ljudmiljön i klassrummen tillåts vara så illa att elever tvingas bära kåpor för att kunna koncentrera sig på sitt skolarbete.

Nästan hälften av eleverna i årskurs 7-9 tycker att det är en störande hög ljudnivå under lektionstid, visar siffror från Skolverket, rapporterar TV4 Nyheterna. När de besöker en skola ser de att påfallande många elever har lyssnar på musik i klassrummet, för att stänga ute omgivningsljudet och kunna koncentrera sig.

Undervisningen i skolan har blivit mer fokuserad på att eleverna ska diskutera, och då blir ljudnivån hög vilket gör att fler elever störs. En del tycker då att hörselkåpor är bra. Kerstin Koivisto, rektor på Målsrydskolan, kallar det till exempel att ”individanpassa klassrumsmiljön”.

Men forskaren Robert Ljung, som har forskat på ljudmiljöns betydelse i skolan, konstaterar att eleverna får svårare att lära sig i dåliga ljudmiljöer. Han förordar ljudsanering av klassrummen, inte hörselkåpor.

HRF har länge drivit krav på bättre ljudmiljö i skolan och skärpta regelverk. Vi har bland annat lyft frågan hos Boverket, tillsammans med en rad andra organisationer.

HRFs rapport om ljudmiljö, ”Kakofonien” (HRF 2010), tar bland annat upp skolan.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.