Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-15">15 juni 2013</time>

Hanna Sejlitz ny förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund

På lördagen valdes Hanna Sejlitz till ny förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Hon lämnar därmed sitt arbete som ombudsman på HRFs förbundskansli.

"Ska bli kul att samarbeta!". HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, gratulerar SDRs nya förbundsordförande, Hanna Sejlitz.
”Ska bli kul att samarbeta!”. HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, gratulerar SDRs nya förbundsordförande, Hanna Sejlitz.

SDR-kongressen, som just nu pågår i Malmö, valde Hanna Sejlitz från Stockholm att leda förbundet under fyra år, 2013-2017. Hon är den första kvinnan på ordförandeposten i SDR. Hon är också den första ordföranden i SDR som har ett cochlea-implantat.

Lämnar arbete som sakkunnig hos HRF

Hanna Sejlitz jobbar sedan länge som ombudsman vid HRFs förbundskansli, framför allt med frågor som rör skola, habilitering och tolktjänst. Hanna kommer nu att lämna det jobbet för att ägna sin tid åt att leda och utveckla SDR, men hon kommer att ha mycket med HRF att göra även i fortsättningen, försäkrar hon:

Jag ser fram emot att samarbeta med HRF. Vi har många viktiga gemensamma frågor framför oss! 

Tidigare har Hanna varit både aktiv och anställd även inom Unga Hörselskadade, Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) och SDR. Hon är dessutom känd inom dövidrotten, som spelare i det mycket framgångsrika svenska basketlandslaget för döva och hörselskadade.

Motkandidat inte stadgeenlig

SDRs tidigare förbundsordförande, Ragnar Veer, deklarerade i sista stund att han ville ställa upp som motkandidat, men det var alldeles för sent enligt stadgarna. Veer hade redan i februari meddelat valberedningen att han inte var aktuell för omval.

Den nya SDR-styrelsen

Till vice förbundsordförande valde SDR-kongressen Henrik Sundqvist. Övriga ledamöter i SDRs nya förbundsstyrelse är: Göran Alfredsson, Tord Rådahl, Tomas Hellström, Mattias Dahlgren-Hellöre, Lena Johansmide, Lolo Danielsson och Patrik Nordell.

Intervju i Dövas Tidning

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.