Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-26">26 juni 2013</time>

Från några hundralappar till flera tusen för att kunna höra

Att skaffa hörapparater kan kosta några hundralappar eller uppåt 30 000 kronor. Det beror på var du bor – och om du har bra koll på vad du har rätt till. Programmet ”Plånboken” i P1 granskar avgiftsförvirringen inom hörselvården och berättar om hörselskadade Annika, som höll på att bli lurad av sin audionom.

Annika Gerhorn-Bender Foto: P. Knutson
Annika Gerhorn-Bender Foto: P. Knutson

Hörselskadade Annika Gerhorn-Bender i Stockholm erbjöds att köpa hörapparater för 26 000 kronor, trots att det fanns apparater som fyllde hennes behov för bara 600 kronor inom landstinget. Det berättar hon i radioprogrammet ”Plånboken” (För utskrift av vad som sägs i programmet se pdf-länk i botten på denna sida!).

Vinklad information

Sedan hörselvården i Stockholm, Skåne och Uppsala län avreglerades genom införande av vårdval utförs en stor del av hörselvården av privata företag, som ibland ger vinklad information för att tjäna mer pengar på den enskilde. Det var det Annika råkade ut för, och det är hon inte ensam om: Varje vecka får HRFs informationstjänst Hörsellinjen samtal från personer som uppmanats att köpa dyra hörapparater. 

Stora skillnader i landet

Skillnaderna är också stora mellan olika landsting. Hörapparatavgifterna varierar beroende på var i landet du bor. I en del landsting finns inga särskilda hörapparatavgifter, på andra ställen kan utprovningen kosta ett par tusen. Det här visar bland annat HRFs kartläggningar av hörapparatavgifter.

Drabbar individerna

I ”Plånboken” intervjuas bland andra HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som konstaterar att blandningen av privat och offentlig vård är alldeles för luddig och oklar.
– Det drabbar bara individerna, hela tiden, säger han.

Audionomföreningens ordförande, Rebecca Johansson, är kritisk till de stora avgifts- och kostnadsskillnaderna inom hörselvården i landet:
– Det är urdåligt. Jag har inget bra ord för det – hade blivit för starkt för radio.

Riksdagspolitikern Magnus Sjödahl (KD) från Skåne, som sitter i socialutskottet, är kritisk till att hörselskadade uppmanas att betala tiotusentals kronor för hörapparater, men försvarar ändå systemet som gör det möjligt.

Lyssna på programmet ”Plånboken”

Vill du läsa intervjuerna i programmet ”Plånboken”? Klicka på pdf-länken nedan! Där har vi lagt upp en utskrift av inslagen om hörapparatkostnader!

SR P1 Plånboken

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.