Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-26">26 juni 2013</time>

Från några hundralappar till flera tusen för att kunna höra

Att skaffa hörapparater kan kosta några hundralappar eller uppåt 30 000 kronor. Det beror på var du bor – och om du har bra koll på vad du har rätt till. Programmet ”Plånboken” i P1 granskar avgiftsförvirringen inom hörselvården och berättar om hörselskadade Annika, som höll på att bli lurad av sin audionom.

Annika Gerhorn-Bender Foto: P. Knutson
Annika Gerhorn-Bender Foto: P. Knutson

Hörselskadade Annika Gerhorn-Bender i Stockholm erbjöds att köpa hörapparater för 26 000 kronor, trots att det fanns apparater som fyllde hennes behov för bara 600 kronor inom landstinget. Det berättar hon i radioprogrammet ”Plånboken” (För utskrift av vad som sägs i programmet se pdf-länk i botten på denna sida!).

Vinklad information

Sedan hörselvården i Stockholm, Skåne och Uppsala län avreglerades genom införande av vårdval utförs en stor del av hörselvården av privata företag, som ibland ger vinklad information för att tjäna mer pengar på den enskilde. Det var det Annika råkade ut för, och det är hon inte ensam om: Varje vecka får HRFs informationstjänst Hörsellinjen samtal från personer som uppmanats att köpa dyra hörapparater. 

Stora skillnader i landet

Skillnaderna är också stora mellan olika landsting. Hörapparatavgifterna varierar beroende på var i landet du bor. I en del landsting finns inga särskilda hörapparatavgifter, på andra ställen kan utprovningen kosta ett par tusen. Det här visar bland annat HRFs kartläggningar av hörapparatavgifter.

Drabbar individerna

I ”Plånboken” intervjuas bland andra HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som konstaterar att blandningen av privat och offentlig vård är alldeles för luddig och oklar.
– Det drabbar bara individerna, hela tiden, säger han.

Audionomföreningens ordförande, Rebecca Johansson, är kritisk till de stora avgifts- och kostnadsskillnaderna inom hörselvården i landet:
– Det är urdåligt. Jag har inget bra ord för det – hade blivit för starkt för radio.

Riksdagspolitikern Magnus Sjödahl (KD) från Skåne, som sitter i socialutskottet, är kritisk till att hörselskadade uppmanas att betala tiotusentals kronor för hörapparater, men försvarar ändå systemet som gör det möjligt.

Lyssna på programmet ”Plånboken”

Vill du läsa intervjuerna i programmet ”Plånboken”? Klicka på pdf-länken nedan! Där har vi lagt upp en utskrift av inslagen om hörapparatkostnader!

SR P1 Plånboken

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.