Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-08-31">31 augusti 2015</time>

Förslag klart för flytt av Risbergskas elever

Nu föreslår Örebropolitiker att programmen vid Riksgymnasiet för döva/hörselskadade i Örebro ska flyttas till Rudbeckskolan.
– Som förslaget ser ut nu så ligger det i linje med vad HRF kräver, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.

risbergska
Gymnasienämndens parlamentariska grupp, med en representant från varje parti, har nu lagt fram ett förslag till Gymnasienämnden vart programmen på Risbergska gymnasiet ska flyttas. Den parlamentariska gruppen har tagit del av elevers, lärares, rektorers och intresseorganisationers synpunkter och önskemål. Gymnasienämnden kommer att fatta beslut den 16 september.

Här är förslagen:

 • Riksgymnasiets elever från Risbergska gymnasiet kommer att lokalintegreras på Rudbeckgymnasiet och hörseltekniska lösningar installeras i nödvändigt antal klassrum
 • Att flytta samhällsprogrammet från Risbergska gymnasiet till Rudbeck gymnasiet höstterminen 2016
 • Att flytta SAHA (samhällsprogrammet, högfungerande autism) från Risbergska gymnasiet till Virginska gymnasiet höstterminen 2016
 • Att flytta Sam-media från Risbergska gymnasiet till Karolinska gymnasiet höstterminen 2016, exklusive kommande årskurs 3 som flyttar till Rudbeckgymnasiet
 • Att IM-programmet fortsätter att lokaliseras på Virginska gymnasiet

Hörselorganisationernas påtryckningar gav resultat

Programnämnden Barn och Utbildning i Örebro fattade i våras beslutet om att flytta RGH/RGD-gymnasieprogrammen på Risbergska skolan till andra lokaler. I en skrivelse som HRF skickade till Programnämnden Barn och Utbildning tillsammans med sex andra hörsel- och dövorganisationer i våras, fanns tre punkter, som är på god väg att tillgodoses. En mycket viktig argumentation för HRFs del är att det samarbete med hörande elever som arbetats upp under en tioårsperiod på Riksgymnasiet ska leva vidare. Det kravet uppfylls genom förslaget av flytt till Rudbeckskolan.

– Politikerna i Örebro verkar vara angelägna om att hitta en bra lösning för eleverna och som förslaget ser ut nu så ligger det i linje med vad HRF kräver, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.


Länkar

Förslag klart för flytten av eleverna på Risbergska (P4 Örebro 2015-08-28)

”Ta ansvar för flytten från Risbergska!”, skriver HRF med flera (HRF.se 2015-05-05)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.