Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-28">28 september 2017</time>

Kritik mot läkares råd att satsa på tal före teckenspråk

HRFs förbundordförande sitter och gestikulerar framför tv-kamera och man med hörlurar och SVT-mikrofon.

”Huvudsatsa” på tal de första två levnadsåren, inte teckenspråk. Den uppmaningen fick föräldrarna till gravt hörselskadade Chelsea av läkare vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Men rådet får kritik. Det finns ingen motsättning mellan tal och teckenspråk, konstaterar Hörselskadades Riksförbund. Hörselskadade barn behöver båda språken, så tidigt som möjligt.

Fem månader gamla Chelsea från Märsta är gravt hörselskadad. Men när familjen ville lära sig teckenspråk för att kunna kommunicera med dottern uppmuntrades de inte av vården. De ansåg att hörapparater och annan hörteknik skulle räcka.

– De sa att vi skulle fortsätta prata med henne och att det inte var någon brådska med teckenspråk. Det gjorde mig otroligt frustrerad, säger Chelseas mamma Madelaine Lyngbrant till SVT Nyheter Uppsala.

Dessutom reagerade familjen Lyngbrant på att vårdpersonalen verkade tycka ”synd om” dem för att deras dotter har en hörselskada;
– Man räknade med att vi skulle vara ledsna liksom, men det var vi ju inte.

”Man bör satsa på talet”

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Uppsala bekräftar Eva Karltorp, ansvarig läkare på CI-enheten vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, att de råder föräldrar att fokusera på talet:
– Det vi läkare säger är att man bör ”huvudsatsa” på tal de första två levnadsåren. Men när de väl lärt sig höra och prata kan de lära sig vilka språk som helst, inklusive teckenspråk.

Vården uppmuntrade inte tvåspråkighet

Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), ställer sig kritisk till läkarens uttalande:

– Vi ser ingen motsättning mellan tal och teckenspråk, utan språken kan faktiskt komplettera varandra, säger han i en intervju i SVT Nyheter Uppsala.
– Även om du har väl fungerande hjälpmedel och hörapparater som gör att du hör ganska bra, så är det fortfarande ljudmiljöer och situationer där du behöver teckenspråk.

Ser inga motsättningar

Tvåspråkighet är en livslång tillgång, konstaterar HRF. Hörselskadade som växer upp med båda språken kan växla mellan tal och tecken, beroende på vad som fungerar bäst i en viss ljudmiljö och situation. Den som är tvåspråkig kan dessutom boka teckenspråkstolk när hörtekniken inte räcker till eller krånglar.

HRF ser inga fördelar med att vänta med teckenspråk. Tidig utveckling av tvåspråkighet ger barnet större möjligheter få ett rikt och nyanserat språk.

”Barnets bästa först”

Läkaren Eva Karltorp framhåller att de flesta föräldrar som får döva eller gravt hörselskadade barn är normalhörande, och att det är ett skäl till att de råder familjerna att satsa på talet:
– De flesta vill att barnen ska kunna prata, så de kan kommunicera med barnet på sitt eget språk.

Kommentaren är anmärkningsvärt, tycker Mattias Lundekvam:

– Barnets bästa måste alltid komma först. Att avråda från teckenspråk för att bespara föräldrarna besväret med att lära sig ett nytt språk, det är inte förenligt med hörselvårdens uppdrag.

Länkar

Föräldrar till hörselskadat barn: ”Vården uppmuntrar inte teckenspråk” (SVT Nyheter Uppsala 2017-09-25)

Sjukvårdens svar: Man bör satsa på talet (SVT Nyheter Uppsala 2017-09-25)

Teckenspråket viktigt när hjälpmedlen inte räcker till (SVT Nyheter Uppsala: 2017-09-26)

Lokal Nyheter Uppsala (SVT Play 2017-09-26)

 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.