Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-28">28 september 2017</time>

Kritik mot läkares råd att satsa på tal före teckenspråk

HRFs förbundordförande sitter och gestikulerar framför tv-kamera och man med hörlurar och SVT-mikrofon.

”Huvudsatsa” på tal de första två levnadsåren, inte teckenspråk. Den uppmaningen fick föräldrarna till gravt hörselskadade Chelsea av läkare vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Men rådet får kritik. Det finns ingen motsättning mellan tal och teckenspråk, konstaterar Hörselskadades Riksförbund. Hörselskadade barn behöver båda språken, så tidigt som möjligt.

Fem månader gamla Chelsea från Märsta är gravt hörselskadad. Men när familjen ville lära sig teckenspråk för att kunna kommunicera med dottern uppmuntrades de inte av vården. De ansåg att hörapparater och annan hörteknik skulle räcka.

– De sa att vi skulle fortsätta prata med henne och att det inte var någon brådska med teckenspråk. Det gjorde mig otroligt frustrerad, säger Chelseas mamma Madelaine Lyngbrant till SVT Nyheter Uppsala.

Dessutom reagerade familjen Lyngbrant på att vårdpersonalen verkade tycka ”synd om” dem för att deras dotter har en hörselskada;
– Man räknade med att vi skulle vara ledsna liksom, men det var vi ju inte.

”Man bör satsa på talet”

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Uppsala bekräftar Eva Karltorp, ansvarig läkare på CI-enheten vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, att de råder föräldrar att fokusera på talet:
– Det vi läkare säger är att man bör ”huvudsatsa” på tal de första två levnadsåren. Men när de väl lärt sig höra och prata kan de lära sig vilka språk som helst, inklusive teckenspråk.

Vården uppmuntrade inte tvåspråkighet

Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF), ställer sig kritisk till läkarens uttalande:

– Vi ser ingen motsättning mellan tal och teckenspråk, utan språken kan faktiskt komplettera varandra, säger han i en intervju i SVT Nyheter Uppsala.
– Även om du har väl fungerande hjälpmedel och hörapparater som gör att du hör ganska bra, så är det fortfarande ljudmiljöer och situationer där du behöver teckenspråk.

Ser inga motsättningar

Tvåspråkighet är en livslång tillgång, konstaterar HRF. Hörselskadade som växer upp med båda språken kan växla mellan tal och tecken, beroende på vad som fungerar bäst i en viss ljudmiljö och situation. Den som är tvåspråkig kan dessutom boka teckenspråkstolk när hörtekniken inte räcker till eller krånglar.

HRF ser inga fördelar med att vänta med teckenspråk. Tidig utveckling av tvåspråkighet ger barnet större möjligheter få ett rikt och nyanserat språk.

”Barnets bästa först”

Läkaren Eva Karltorp framhåller att de flesta föräldrar som får döva eller gravt hörselskadade barn är normalhörande, och att det är ett skäl till att de råder familjerna att satsa på talet:
– De flesta vill att barnen ska kunna prata, så de kan kommunicera med barnet på sitt eget språk.

Kommentaren är anmärkningsvärt, tycker Mattias Lundekvam:

– Barnets bästa måste alltid komma först. Att avråda från teckenspråk för att bespara föräldrarna besväret med att lära sig ett nytt språk, det är inte förenligt med hörselvårdens uppdrag.

Länkar

Föräldrar till hörselskadat barn: ”Vården uppmuntrar inte teckenspråk” (SVT Nyheter Uppsala 2017-09-25)

Sjukvårdens svar: Man bör satsa på talet (SVT Nyheter Uppsala 2017-09-25)

Teckenspråket viktigt när hjälpmedlen inte räcker till (SVT Nyheter Uppsala: 2017-09-26)

Lokal Nyheter Uppsala (SVT Play 2017-09-26)

 

Relaterade nyheter

  • Avgiftssänkning föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-13">13 september 2024</time>

    Avgiftssänkning föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...