Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-03-16">16 mars 2013</time>

”För kortsiktigt”, säger HRF om nya nationella samordnaren av utbildning för hörselskadade och döva

Regeringen har tillsatt en nationell samordnare, en särskild utredare, som ska stödja kommunala, enskilda och statliga skolhuvudmän som bedriver utbildning för elever ”inom specialskolans målgrupp” som är döva eller hörselskadade eller har en grav språkstörning och är i behov av teckenspråk. Syftet är att ”öka elevernas måluppfyllelse och göra det möjligt för eleverna att i större utsträckning välja skola”.

Men det kommer att bli svårt att lyckas med uppdraget, befarar HRF, eftersom satsningen är så kortsiktig. Samordnaren ska under två år fördela statsbidrag till ”kvalitetshöjande insatser” inom hörselverksamheter i kommunal och enskild regi, men två år är alldeles för kort tid för att få en tydlig och varaktig effekt, konstaterar HRF. Och vad händer sedan, när det tillfälliga stödet tar slut? Plockar kommunerna fram de resurser som krävs då?

HRF har sedan 2005 drivit ett förslag på en ny skolorganisation för hörselskadade och döva, där en av delarna har varit en ”nationell samordnare”. Detta regeringsbeslut innebär inte att HRFs modell nu blir verklighet, även om regeringen har tagit fasta på en del av de synpunkter HRF och andra hörsel- och dövorganisationer har framfört. Samordnaren ska bland annat föreslå hur Specialpedagogiska skolmyndighetens stöd till skolhuvudmän kan utvecklas, och det kan öppna för positiva möjligheter.

Regeringens direktiv

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.