Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-01-16">16 januari 2013</time>

För få tydliga krav på textning i public service-utredningen, anser HRF

Public service-utredningens betänkande, ”Nya villkor för public service” (SOU 2012:59), är inte tillräckligt tydlig när det gäller krav på textning och tillgänglighet för hörselskadade. Det anser HRF, som i sitt remissvar framhåller att det nu måste ställas krav på att alla program på svenska i SVT1, SVT2 och SVTs övriga programtjänster – inklusive regionala tv-program och SVT Play – ska textas. Det här är redan det uttalade målet för SVTs nuvarande sändningstillstånd 2010-2013, och det står klart att målet inte kommer att hinna uppfyllas innan avtalsperioden går ut. Ändå innehåller inte utredningens betänkande något krav på 100 procent textning.

HRF efterlyser också ett tydligt åtagande när det gäller en satsning på textning via taligenkänning, vilket är en förutsättning för bättre kvalitet på direkttextningen. Sverige ligger efter andra europeiska länder när det gäller detta.

Betänkandet har inte heller tillräckligt tydliga skrivningar när det gäller god hörbarhet. Det finns en policy kring detta, men det är dåligt ställt med efterlevnaden.

HRFs remissvar

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.