Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-25">25 april 2014</time>

FN-kritik mot Sveriges arbete med rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Sveriges arbete med rättigheter för personer med funktionsnedsättning kritiseras hårt på ett 30-tal punkter i en ny FN-rapport. FN underkänner bland annat regeringens nya lagförslag om bristande tillgänglighet, efter att ha lyssnat på kritik från HRF och övriga funktionshinderrörelsen.

Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden och Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande HRF. Foto: Lika Unika
Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden och Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande HRF. Foto: Lika Unika

I slutet av mars höll FN förhör med Sveriges regering i Genève om den svenska funktionshinderpolitiken. På plats fanns då en delegation från den svenska funktionshinderrörelsen, med bland andra HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som representant för Lika Unika, och Handikappförbundens ordförande, Ingrid Burman. De framförde en hel del kritiska synpunkter, och det fick gehör hos FNs representanter, visar det sig nu:

Kritiserar brist på textning i valrörelsen

I FNs utlåtande får den svenska regeringen kritik på inte mindre än 29 punkter och rekommenderas bland annat att göra valrörelsen tillgänglig, till exempel med textade valdebatter och valkampanjer. Detta är en av de tre frågor som HRF har i fokus under valåret 2014. Det finns även en oro kring att det är så få personer med funktionsnedsättning som ställer upp som kandidater i valet.

Brister i lagförslag

Sverige får kritik för undantagen i lagförslaget om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund, som ska behandlas av riksdagen den 23 juni. Sverige kritiseras också för att skolor kan ange ekonomiska skäl för att inte ta emot elever med funktionsnedsättning. Sverige får dessutom anmärkning på att funktionshinderfrågorna ligger på Socialdepartementet istället för på det departement som har ansvar för mänskliga rättigheter och diskriminering, nämligen Arbetsmarknadsdepartementet.

Beröm för teckenspråkets ställning

Sveriges regering får däremot beröm för att svenskt teckenspråk likställs med de fem minoritetsspråken och att det finns ett lagförslag om bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund, även om detta lagförslag får en hel del kritik.

Nu väntar ett viktigt arbete för funktionshinderrörelsen att se till att regeringen uppfyller FN:s rekommendationer och att nästa FN-rapport, år 2019, visar de framsteg som gjorts.

Läs mer:

FN-kommitténs rekommendationer (Lika Unika)

CRPD, FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, syftar till att säkerställa mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning. Läs mer om FN-konventionen och HRFs arbete för mänskliga rättigheter >>

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.