Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-09">9 juni 2013</time>

Fler asylsökande får lära sig teckenspråk

Nu ska teckenspråksutbildningen för asylsökande vid Västanviks folkhögskola permanentas. Efter en utvärdering har projektet visat sig framgångsrikt, och nu ska Migrationsverket dessutom sprida kunskap om modellen inom EU.

Teckenspråksutbildningen startades 2009, som ett samarbete mellan Migrationsverket och Västanviks folkhögskola i Leksand. Sedan dess har 37 döva och hörselskadade asylsökande gått utbildningen, där de har fått lära sig teckenspråk och fått information om det svenska samhället och arbetsmarknaden.

Hörselskador är ganska vanligt bland asylsökande och andra nyanlända som kommer till Sverige från oroliga och resurssvaga delar av världen. De flesta som har hörselnedsättningar berättar inte om det vid ankomsten, eller vet kanske inte ens om att de har en hörselskada.

Om teckenspråksutbildningen

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.