Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-04-19">19 april 2015</time>

Europas hörselskadade kräver rätt till hörapparater i historisk deklaration

Nu kräver Europas hörselskadeorganisationer att EU-staterna ska garantera hörselskadade tillgång till professionellt utprovade hörapparater av god kvalitet, och till rimlig kostnad. HRF är ett av de förbund som har undertecknat ”Essen-deklarationen” – ett historiskt dokument för hörselskadades rättigheter.

Här undertecknar HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, EFHOHs så kallade Essen-deklaration.
Här undertecknar HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, EFHOHs så kallade Essen-deklaration.

Att få hörapparater utifrån behov är ingen självklarhet för Europas 51 miljoner hörselskadade. Tillgången till hörteknik är i många länder en fråga om personlig ekonomi. Och i även Sverige är det i dag allt fler som uppmanas att betala för att får den hörselvård och de hörhjälpmedel de behöver.

Utvecklingen oroar organisationerna i den europeiska hörselskadefederationen, EFHOH (European Federation of Hard of Hearing People), som nyligen antog en deklaration till försvar för hörselskadades rätt till hörapparater och andra hjälpmedel när de samlades i tyska Essen. HRF är en av de organisationer som har undertecknat den så kallade ”Essen-deklarationen 2015”.

Ingen ska nekas hörapparater för att de inte har råd

Under rubriken ”Tillgång till hörapparater innebär tillgång till möjligheter” slår EFHOH fast att alla människor har rätt till jämlika möjligheter, och framhåller att bästa sättet att åstadkomma detta för hörselskadade är genom offenliga system för finansiering och tillhandahållande av hörapparater och andra hörhjälpmedel.

EFHOH uppmanar därför samtliga EU-stater att de ska garantera hörselskadade tillgång till professionellt utprovade hörapparater av god kvalitet, och till rimlig kostnad. Ingen får nekas jämlika möjligheter, för att de inte har råd, konstaterar EFHOH.

Rätt till ett självständigt liv

Essen-deklarationen hänvisar till FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (pdf), som Sverige har antagit. Konventionen slår fast rätten till ett självständigt liv, och för hörselskadade förutsätter det tillgång till hörapparater och härhjälpmedel, förklarar EFHOH. Hörapparater och andra hörhjälpmedel har avgörande betydelse för de flesta hörselskadades möjligheter att studera och arbeta.

Samtidigt understryker EFHOH att det räcker inte med tekniska lösningar. Hörteknik behöver vara en del av allsidig hörselrehabilitering.

Utanförskap kostar mer än hörselvård och hjälpmedel

Minst 10 procent av Europas invånare har en hörselnedsättning som påverkar deras dagliga liv. Att ge en så stor grupp dåliga förutsättningar i studier och arbetsliv står EU-staterna dyrt, skriver EFHOH i Essen-deklarationen. Utanförskap kostar vida mer än god rehabilitering med hörapparater och andra hörhjälpmedel.

European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.