Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-03-02">2 mars 2020</time>

WHO: En halv miljard hörselskadade i världen

Grafik med världskarta, hörapparater m m samt texten: Don't lett hearing loss li you!"mit

Nästan en halv miljard människor i världen har en hörselnedsättning som påtagligt påverkar deras liv och vardag. Det uppger världshälsoorganisationen WHO, med anledning av World Hearing Day den 3 mars. Men bara en bråkdel får hörselvård, vilket får konsekvenser för studier, arbete och delaktighet.

Ungefär 466 miljoner människor runt om i världen beräknas ha en måttlig eller grav hörselnedsättning, enligt WHO. Alla har behov av olika typer av hörselvård, inklusive olika hörhjälpmedel. Men alldeles för få får den möjligheten.

WHO uppskattar att antalet hörapparatanvändare borde vara ungefär sex gånger större än i dag.

WHO vill ha mer hörselvård

Hörselvård ska vara en del av den allmänna hälsovården i alla länder, anser WHO. ”Vår vision är en värld där alla som lever med hörselnedsättning kan uppnå sin fulla potential”, säger WHOs generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Det är en målsättning som rimmar väl med HRFs vision om ett hörselsmart samhälle, ”där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Ett samhälle där våra mänskliga rättigheter respekteras, och där vi kan förverkliga oss själva utan att hindras av okunskap, otillgänglighet eller brist på vård, stöd och hjälpmedel”.

”Låt dig inte begränsas”

WHOs budskap på World Hearing Day den 3 mars är: ”Don’t let hearing loss limit you.” (Låt inte hörselnedsättning begränsa dig).

Därför uppmanar WHO allmänheten att testa sin hörsel och ta tag i sina hörselproblem. Tidig upptäckt och tidiga hörselvårdsinsatser skapar bättre förutsättningar för studier, arbete och kommunikativ delaktighet. Ändå är det alldeles för få som söker hörselvård i de länder där hörselvård finns att tillgå.

Tips för bättre kommunikation

Det finns många saker du kan göra för att förbättra din egen hörselsituation. Här är några tips:

 • Testa din hörsel. Du kan göra en enkel snabbkoll med HRFs Hörseltestaren eller vänd dig direkt till hörselvården för en hörselundersökning.
 • Skaffa hörapparater. Om du vet att du behöver hörapparater, dröj inte. Ta steget och vänd dig till hörselvården för att prova ut hörapparater.
 • Skaffa andra hörhjälpmedel. Hörapparater räcker inte alltid till. När du kopplar hörapparaterna till teleslinga, streamer och andra kommunikationslösningar hör du oftast bättre.
 • Fråga om hörselimplantat. Om din hörsel blivit sämre och hörapparater och andra hörhjälpmedel inte räcker till, fråga din audionom om hörselimplantat kan vara något för dig.
 • Utveckla dina hörselstrategier. Sätt dig på rätt ställe, plocka fram textning på tv:n, skriv ett sms istället för att ringa. Det finns många sätt att underlätta kommunikationen. Kolla gärna på HRFs tips för samtal med nedsatt hörsel.
 • Testa tolkning. Har du svårt att höra på möten, trots hörapparater och teleslinga? Prova gärna skrivtolkning, om du inte har gjort det. Eller teckenspråkstolkning eller TSS-tolkning, om det passar dig bättre.
 • Hämta kunskap hos Hörsellinjen.hörsellinjen.se hittar du en massa information och matnyttiga länkar. Du kan även kontakta HRFs rådgivare genom att mejla din fråga eller ringa 0771-888 000 (vardagar, kl. 9-15).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.