Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-05-13">13 maj 2016</time>

”En förolämpning mot landets alla tolkanvändare”

Skrota förslaget om ”Tolktjänst för vardagstolkning”! Det kräver i dag Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) i ett mycket kritiskt brev till Socialdepartementet. Förbunden anser att förslaget är ”en förolämpning mot landets alla tolkanvändare”.

Både HRF och SDR vill se ett statligt, samlat huvudmannaskap för hela tolktjänsten, för att komma till rätta med dagens allvarliga brister. Det föreslogs redan för över fyra år sedan av den statliga utredningen En samlad tolktjänst (SOU 2011:83), men trots starkt stöd från samtliga hörsel- och dövorganisationer hände ingenting alls. Två olika regeringar har dragit frågan i långbänk.

Konserverar dåligt system

Besvikelsen var därför stor när Socialdepartementet nyligen lade fram ett förslag, Tolktjänst för vardagstolkning (DS 2016:7), som riskerar att kraftigt försämra tolkanvändares möjligheter att använda tolkservice jämfört med i dag. I en gemensam skrivelse till Socialdepartementet konstaterar HRF och SDR att förslaget är ”en förolämpning mot landets alla tolkanvändare”. Det ”konserverar ett system med ett dyrt, administrativt tungt och splittrat huvudmannaskap, ett system där det blir dyrare för arbetsgivare att både anställa och befordra tolkanvändare, ett system som sätter hinder för tolkanvändare att vara aktiva i demokratiska processer och ta politiska förtroendeuppdrag, ett system som helt saknar både användar- och helhetsperspektiv”.

Insisterar på att förslaget skrotas

HRF och SDR riktar också hård kritik mot att Socialdepartementet inte har tagit hänsyn till tolkanvändarnas erfarenheter och synpunkter: ”Vi kan inte acceptera att bli överkörda i en fråga som är helt avgörande för döva och hörselskadades möjligheter att försörja sig själva och leva ett liv på lika villkor. Med respekt för våra behov insisterar vi på att förslaget skrotas! Vi förväntar oss ett noga genomtänkt förslag som leder till en hållbar tolktjänst med ett helhetsperspektiv.”

”Skrota förslaget om Tolktjänst för vardagstolkning!” HRFs och SDRs skrivelse till Socialdepartementet, 2016-05-13 (pdf)

Tidigare artiklar:

Ny tolkutredning om tolkbokningar – inte om samlat ansvar (HRF.se 2016-02-13)

Tolkfrågan behandlas ”respektlöst”, skriver HRF, SDR och FSDB till regeringen (HRF.se 2015-09-02)

Krångligt och dyrt att få tolk i arbetslivet (HRF.se 2015-04-10)

Nu vill regeringen utreda tolkfrågan igen: ”Oroande förhalning” (HRF.se 2014-01-08)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.