Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-05-22">22 maj 2013</time>

Elever ska få välja teckenspråk istället för moderna språk

Från och med den 1 juli 2013 får gymnasieelever välja undervisning i teckenspråk istället för moderna språk. Det har regeringen nu beslutat. Detta är en viktig framgång för HRF och andra hörsel- och dövorganisationer, som länge har arbetat för att öka möjligheterna att läsa teckenspråk i grundskolan och gymnasieskolan.

Och ytterligare framsteg är på gång. Just nu remissbehandlas en departementspromemoria som föreslår att studier i teckenspråk ska ge meritpoäng på samma sätt som studier i moderna språk. Även detta är en fråga som hörsel- och dövorganisationerna har drivit tillsammans. I ett gemensamt remissvar är organisationerna positiva till att svenskt teckenspråk får samma ställning som det skulle haft om det ingick i ämnesplanen för moderna språk, men säger också att man gärna vill se ”att staten arbetar för att svenskt teckenspråk på längre sikt ska ingå i ämnesplanen för moderna språk”.

Regeringsbeslut om teckenspråk på gymnasiet

Promemoria om meritpoäng

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.