Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-07-03">3 juli 2019</time>

Dödlig risk med buller i arbetslivet

Kvinna håller hårt om huvudet och öronen.

Buller är en av de främsta riskerna för arbetsrelaterade dödsfall, enligt två nyligen publicerade  rapporter från Arbetsmiljöverket. Rapporterna tar upp faktorer i arbetslivet som kan ge skador och sjukdomar och som kan leda till dödsfall, ibland många år efter exponering.

Hörselskadande buller i arbetet kan öka risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke, skriver Arbetsmiljöverket, men tillägger att det saknas fakta för att exakt beräkna hur stor risken är, alltså hur många människor i Sverige som avlider av sjukdom orsakad av buller i arbetslivet.

Man bedömer att risken är störst i åldersgruppen 15-49 år, där kraftigt buller bedöms vara en lika stor orsak till dödsfall som olyckor, stress, skiftarbete och motoravgaser.

Buller orsakar skadlig stress

När det gäller stress är buller i arbetsmiljön en negativ faktor. Även om bullret inte är så högt att det finns risk för hörselskada, till exempel från ventilation eller andras prat, så kan det orsaka ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck och utsöndring av stresshormoner.

I framtiden kommer bullerorsakade dödsfall att minska, medan stress kommer att skörda fler liv, tror forskarna.

Hörselskadade påverkas särskilt

Tidigare forskning har visat att buller i arbetslivet drabbar hörselskadade arbetstagare hårdare än andra. De flesta mår sämre fysiskt och mentalt, och blir också tröttare än kolleger som hör bra, enligt en avhandling av Håkan Hua vid Linköpings universitet.

Länkar

Arbetsrelaterad dödlighet i Sverige (Arbetsmiljöverkets rapporter samt textad video från seminarium 2019-05-28)

Hörselskadade löper större risk att få bullerskador (HRF.se 2017-01-25)

Dålig ljudmiljö drabbar hörselskadade hårdast, visar ny forskning (HRF.se 2014-10-15)

Har du frågor om hörmiljö och arbetsliv? Välkommen att mejla till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Det går även bra att ringa 0771-888 000.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.