Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-25">25 mars 2015</time>

”Den otillgängliga sjukvården blev en chock”

”Jag är chockad över att sjukvården är så otillgänglig för oss med nedsatt hörsel”. Det skriver Auris-reportern Ulrika Nilsson i en krönika i Svenska Läkaresällskapets tidning SLS-Aktuellt.
I dag kom domen mot mannen som rammade henne med en vattenskoter, så att hon tvingades uppleva hur svårt det kan vara att vara patient med hörselnedsättning.

Foto: Camilla Svensk/HRF
Foto: Camilla Svensk/HRF

Läs Ulrika Nilssons krönika i SLS-Aktuellt:  ”När man inte hör vad läkaren säger”

I dag, onsdag, kom domen mot den man som i juni för två år sedan körde på Ulrika Nilsson, reporter på HRFs tidning Auris, när hon simmade i Mälaren. Skotern rammade henne i huvudet och hon ådrog sig livshotande skador. Och nu döms mannen till 70 dagsböter och skadestånd på 251 000 kronor för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i sjötrafik.

”De visste inte vad skrivtolk var”

Ulrika överlevde som genom ett under, och är oerhört tacksam för det. Men hon har haft en mycket tuff väg tillbaka. I en krönika i Svenska Läkaresällskapets tidning SLS-Aktuellt ger hon en skrämmande bild av den första tiden på sjukhuset:
”I vanliga fall hör jag dåligt, men efter skallskadan hörde jag ännu sämre. Vätska, blod och svullnad låg i vägen för ljud. Vårdpersonalen verkade inte förstå mitt problem. Utmattad bad jag om en skrivtolk. De visste inte vad det var. Det tillstötte allvarliga komplikationer och plötsligt var det fullt pådrag – jag togs till en annan avdelning för att få behandling. Jag kunde inte höra vad som var fel eller hur allvarligt mitt tillstånd var. Personalen pratade med mig. Vad de sa? Inte en aning! Inte så konstigt att jag blev livrädd.”

Viktig tipslista till vården

Intill krönikan ger Ulrika Nilsson åtta viktiga tips till läkare och annan vårdpersonal: ”Så kan vården underlätta för hörselskadade”.
Det är en lista som vården runt om i landet borde ta fasta på, om vikten av tolkning, samtalsförstärkare, grundläggande hörapparatkunskap, bra belysning och ljudmiljö, skriftlig information och text-tv som standard i tv-apparater på sjukhus.

Ulrika Nilssons krönika:

När man inte hör vad läkaren säger (SLS-Aktuellt, nr 4- 2014)

Andra länkar:

Förare dömd för vattenskoterolycka (Sveriges Radio P4 Stockholm 2015-03-25)

Ulrika skadades svårt av vattenskoter: ”Sjukvården en pärs för mig som hörselskadad” (tidigare artikel på HRF.se 2013-07-23)

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.