Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-25">25 mars 2015</time>

”Den otillgängliga sjukvården blev en chock”

”Jag är chockad över att sjukvården är så otillgänglig för oss med nedsatt hörsel”. Det skriver Auris-reportern Ulrika Nilsson i en krönika i Svenska Läkaresällskapets tidning SLS-Aktuellt.
I dag kom domen mot mannen som rammade henne med en vattenskoter, så att hon tvingades uppleva hur svårt det kan vara att vara patient med hörselnedsättning.

Foto: Camilla Svensk/HRF
Foto: Camilla Svensk/HRF

Läs Ulrika Nilssons krönika i SLS-Aktuellt:  ”När man inte hör vad läkaren säger”

I dag, onsdag, kom domen mot den man som i juni för två år sedan körde på Ulrika Nilsson, reporter på HRFs tidning Auris, när hon simmade i Mälaren. Skotern rammade henne i huvudet och hon ådrog sig livshotande skador. Och nu döms mannen till 70 dagsböter och skadestånd på 251 000 kronor för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i sjötrafik.

”De visste inte vad skrivtolk var”

Ulrika överlevde som genom ett under, och är oerhört tacksam för det. Men hon har haft en mycket tuff väg tillbaka. I en krönika i Svenska Läkaresällskapets tidning SLS-Aktuellt ger hon en skrämmande bild av den första tiden på sjukhuset:
”I vanliga fall hör jag dåligt, men efter skallskadan hörde jag ännu sämre. Vätska, blod och svullnad låg i vägen för ljud. Vårdpersonalen verkade inte förstå mitt problem. Utmattad bad jag om en skrivtolk. De visste inte vad det var. Det tillstötte allvarliga komplikationer och plötsligt var det fullt pådrag – jag togs till en annan avdelning för att få behandling. Jag kunde inte höra vad som var fel eller hur allvarligt mitt tillstånd var. Personalen pratade med mig. Vad de sa? Inte en aning! Inte så konstigt att jag blev livrädd.”

Viktig tipslista till vården

Intill krönikan ger Ulrika Nilsson åtta viktiga tips till läkare och annan vårdpersonal: ”Så kan vården underlätta för hörselskadade”.
Det är en lista som vården runt om i landet borde ta fasta på, om vikten av tolkning, samtalsförstärkare, grundläggande hörapparatkunskap, bra belysning och ljudmiljö, skriftlig information och text-tv som standard i tv-apparater på sjukhus.

Ulrika Nilssons krönika:

När man inte hör vad läkaren säger (SLS-Aktuellt, nr 4- 2014)

Andra länkar:

Förare dömd för vattenskoterolycka (Sveriges Radio P4 Stockholm 2015-03-25)

Ulrika skadades svårt av vattenskoter: ”Sjukvården en pärs för mig som hörselskadad” (tidigare artikel på HRF.se 2013-07-23)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.