Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-03-02">2 mars 2018</time>

Decibelgränser måste bort, anser HRF och professionen

Man med hörlurar.

En tredjedel av landets landsting/regioner har decibelgränser för utprovning av hörapparater. Men gränserna saknar vetenskaplig grund, konstaterar både HRF och professionen sedan länge.
– Decibelgränser är inte förenligt med seriös hörselvård. Det är den enskildes helhetsbehov som ska styra, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Decibelgränser har kritiserats ända sedan de infördes i en del landsting på 1990-talet, skriver Auris i senaste numret (nr 1-2018). Audiologer anser att sådana gränser inte har något  med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” att göra; det finns ingen fast gräns där behov av hörapparater uppstår. Gränserna handlar istället om att hålla nere kostnader.

Måste neka patienter hörapparater

– Audiogrammet speglar inte de praktiska besvär som patienten upplever. Tonmedelvärdet är ett väldigt grovt mått och det är inte säkert att en person som till exempel hör bra i basen och dåligt i diskanten uppfyller kravet. Det är också stor skillnad mellan olika personers behov beroende på hur deras vardag ser ut, säger audionomen Erik Nästesjö Todd.

Till Auris berättar han om hur audionomer ibland måste neka hörselskadade hörapparater, trots att de vet att patienten skulle ha haft stor nytta av hörapparater:

– Som kliniker stöter man förr eller senare på dilemmat där man måste väga patientens behov mot det gällande regelverket. Detta innebär en moralisk stressfaktor som ofta kombineras med tidsstress.

Läs artikeln ”Audionom kritiserar decibelgränser” i HRFs medlemstidning Auris nr 1-2018

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.