Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-10">10 juni 2016</time>

DEBATT: ”Satsa på hörselscreening för alla över 67 år”

I en debattartikel i Dagens Samhälle uppmanar HRFs förbundsordförande Sveriges landsting och regioner att erbjuda personer som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening. ”Det skulle löna sig för både individ och samhälle”, skriver han.

Styrelsen_160529_14
Mattias Lundgren, HRFs förbundsordförande. Foto: Lasse Hejdenberg

HRFs kongress antog i slutet av maj ett uttalande med krav på hörseltester för äldre. Nu lyfter HRFs förbundsordförande, Mattias Lundgren, frågan på debattplats i Dagens Samhälle, en tidning som läses av landstingspolitiker runt om i landet.
”Det är hög tid att ta hörselskador, och konsekvenser av hörselskador, på större allvar. Det finns i dag en oroande tendens i hela samhället att bagatellisera hörselproblem och lågprioritera tillgången till hörselvård. Med fördomsfulla attityder avfärdas hörselnedsättning som en obetydlig ålderskrämpa. Så kan det inte fortsätta”, inleder han.

Läs hela artikeln: ”Satsa på hörselscreening för alla över 67 år” (Dagens Samhälle 2016-06-10)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.