Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

”1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare.
Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på News55 Debatt.
”Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna.”

Almedalsveckan är ”en mötesplats öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet”, enligt Region Gotlands evenemangswebb.

Det är vackra ord, men tyvärr en sanning med modifikation. Almedalsveckan är till stora delar stängd för hörselskadade. Totalt 1,5 miljoner människor – var femte vuxen person. Var femte väljare.

 • Två tredjedelar av de cirka 2 000 mötesarrangemangen i programmet saknar teleslinga (hörslinga) – vilket är en klar tillbakagång jämfört med 2019, då över hälften hade slinga.
 • Nästan 95 procent av de 600 webbsändningarna saknar textning – trots att det numera går att ordna text på flera sätt, bland annat genom kostnadsfri autotextning.

Så ser det ut, valåret 2022. Och det är bedrövligt.

Almedalsveckan är ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor” och ett viktigt avstamp för årets valrörelse. Det förpliktigar.
Textning och teleslingor handlar ytterst om vår demokrati. Om att respektera hörselskadades medborgerliga rättigheter och alla människors lika värde.
Men bristande tillgänglighet innebär också att politiker, opinionsbildare och andra som vill synas under Almedalsveckan riskerar att missa en av fem väljare. Och vilket parti har råd med det?

Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar därför Almedalsveckans värd och huvudarrangörer – Region Gotland och de politiska partierna – att gå från ord till handling. Utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats och våga ställa krav på de medverkande arrangörerna.

Gör Almedalen till en demokratifest – för alla.

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.