Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

”1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare.
Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade”, skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på News55 Debatt.
”Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna.”

Almedalsveckan är ”en mötesplats öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet”, enligt Region Gotlands evenemangswebb.

Det är vackra ord, men tyvärr en sanning med modifikation. Almedalsveckan är till stora delar stängd för hörselskadade. Totalt 1,5 miljoner människor – var femte vuxen person. Var femte väljare.

 • Två tredjedelar av de cirka 2 000 mötesarrangemangen i programmet saknar teleslinga (hörslinga) – vilket är en klar tillbakagång jämfört med 2019, då över hälften hade slinga.
 • Nästan 95 procent av de 600 webbsändningarna saknar textning – trots att det numera går att ordna text på flera sätt, bland annat genom kostnadsfri autotextning.

Så ser det ut, valåret 2022. Och det är bedrövligt.

Almedalsveckan är ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor” och ett viktigt avstamp för årets valrörelse. Det förpliktigar.
Textning och teleslingor handlar ytterst om vår demokrati. Om att respektera hörselskadades medborgerliga rättigheter och alla människors lika värde.
Men bristande tillgänglighet innebär också att politiker, opinionsbildare och andra som vill synas under Almedalsveckan riskerar att missa en av fem väljare. Och vilket parti har råd med det?

Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar därför Almedalsveckans värd och huvudarrangörer – Region Gotland och de politiska partierna – att gå från ord till handling. Utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats och våga ställa krav på de medverkande arrangörerna.

Gör Almedalen till en demokratifest – för alla.

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.

 • Alla tal i Almedalen skrivtolkas direkt i din mobil
  Scenen i Almedalen, med publik.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-02">2 juli 2022</time>

  Alla tal i Almedalen skrivtolkas direkt i din mobil

  Almedalsveckan, 3–7 juli. Alla partiledartal skrivtolkas – och för första gången kan du i år ta del av skrivtolkningen direkt i din mobil.