Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-15">15 oktober 2014</time>

Dålig ljudmiljö drabbar hörselskadade hårdast, visar ny forskning

Buller i arbetslivet drabbar hörselskadade arbetstagare hårdare än andra. De flesta mår sämre fysiskt och mentalt, och blir också tröttare än kolleger som hör bra. Det konstaterar en avhandling av Håkan Hua vid Linköpings universitet.

Håkan Hua, Linköpings universitet
Håkan Hua, Linköpings universitet

Hörselskadade är känsligare för starka bullernivåer, vilket inte bara påverkar de kognitiva förmågorna, som att tänka och lösa problem, utan också det mentala, psykosociala och fysiologiska tillståndet.

Det konstaterar forskaren Håkan Hua, vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet och Institutet för handikappvetenskap, som nyligen disputerade med avhandlingen ”Employees with aided hearing impairment – An interdisciplinary perspective”.

Huas avhandling bekräftar därmed vad många hörselskadade, och Hörselskadades Riksförbund (HRF), har framhållit i alla år.

Tröttare och mer socialt utsatta

I Huas studie fick 40 personer i åldern 40–47 år lösa vissa arbetsuppgifter i bullriga miljöer hälften var hörselskadade, hälften var det inte. De hörselskadade personerna fick svårare för att lösa problem, och mådde också sämre, både psykiskt och fysiskt.

– Det här påverkar även det sociala samspelet med kollegorna, säger Håkan Hua.
– De med hörselnedsättning känner sig mer socialt utsatta och undviker helst när det är bullrigt.

Hundratusentals sliter med att höra

Cirka 54 procent av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Det motsvarar över 720 000 människor, varav många jobbar på arbetsplatser med bristfälliga ljudmiljöer. Detta har HRF belyst i rapporten ”Kakofonien”.

En utsatt grupp är de många arbetstagare som har nedsatt hörsel, men som inte har sökt hörselvård eller skaffat hörapparater. Hundratusentals människor sliter med att höra, och riskerar därmed att drabbas av följdproblem som stress, värk och utmattning.


TIPS: Testa din hörsel med HRFs hörseltest på webben

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.