Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-15">15 oktober 2014</time>

Dålig ljudmiljö drabbar hörselskadade hårdast, visar ny forskning

Buller i arbetslivet drabbar hörselskadade arbetstagare hårdare än andra. De flesta mår sämre fysiskt och mentalt, och blir också tröttare än kolleger som hör bra. Det konstaterar en avhandling av Håkan Hua vid Linköpings universitet.

Håkan Hua, Linköpings universitet
Håkan Hua, Linköpings universitet

Hörselskadade är känsligare för starka bullernivåer, vilket inte bara påverkar de kognitiva förmågorna, som att tänka och lösa problem, utan också det mentala, psykosociala och fysiologiska tillståndet.

Det konstaterar forskaren Håkan Hua, vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet och Institutet för handikappvetenskap, som nyligen disputerade med avhandlingen ”Employees with aided hearing impairment – An interdisciplinary perspective”.

Huas avhandling bekräftar därmed vad många hörselskadade, och Hörselskadades Riksförbund (HRF), har framhållit i alla år.

Tröttare och mer socialt utsatta

I Huas studie fick 40 personer i åldern 40–47 år lösa vissa arbetsuppgifter i bullriga miljöer hälften var hörselskadade, hälften var det inte. De hörselskadade personerna fick svårare för att lösa problem, och mådde också sämre, både psykiskt och fysiskt.

– Det här påverkar även det sociala samspelet med kollegorna, säger Håkan Hua.
– De med hörselnedsättning känner sig mer socialt utsatta och undviker helst när det är bullrigt.

Hundratusentals sliter med att höra

Cirka 54 procent av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Det motsvarar över 720 000 människor, varav många jobbar på arbetsplatser med bristfälliga ljudmiljöer. Detta har HRF belyst i rapporten ”Kakofonien”.

En utsatt grupp är de många arbetstagare som har nedsatt hörsel, men som inte har sökt hörselvård eller skaffat hörapparater. Hundratusentals människor sliter med att höra, och riskerar därmed att drabbas av följdproblem som stress, värk och utmattning.


TIPS: Testa din hörsel med HRFs hörseltest på webben

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.