Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-15">15 oktober 2014</time>

Dålig ljudmiljö drabbar hörselskadade hårdast, visar ny forskning

Buller i arbetslivet drabbar hörselskadade arbetstagare hårdare än andra. De flesta mår sämre fysiskt och mentalt, och blir också tröttare än kolleger som hör bra. Det konstaterar en avhandling av Håkan Hua vid Linköpings universitet.

Håkan Hua, Linköpings universitet
Håkan Hua, Linköpings universitet

Hörselskadade är känsligare för starka bullernivåer, vilket inte bara påverkar de kognitiva förmågorna, som att tänka och lösa problem, utan också det mentala, psykosociala och fysiologiska tillståndet.

Det konstaterar forskaren Håkan Hua, vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet och Institutet för handikappvetenskap, som nyligen disputerade med avhandlingen ”Employees with aided hearing impairment – An interdisciplinary perspective”.

Huas avhandling bekräftar därmed vad många hörselskadade, och Hörselskadades Riksförbund (HRF), har framhållit i alla år.

Tröttare och mer socialt utsatta

I Huas studie fick 40 personer i åldern 40–47 år lösa vissa arbetsuppgifter i bullriga miljöer hälften var hörselskadade, hälften var det inte. De hörselskadade personerna fick svårare för att lösa problem, och mådde också sämre, både psykiskt och fysiskt.

– Det här påverkar även det sociala samspelet med kollegorna, säger Håkan Hua.
– De med hörselnedsättning känner sig mer socialt utsatta och undviker helst när det är bullrigt.

Hundratusentals sliter med att höra

Cirka 54 procent av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Det motsvarar över 720 000 människor, varav många jobbar på arbetsplatser med bristfälliga ljudmiljöer. Detta har HRF belyst i rapporten ”Kakofonien”.

En utsatt grupp är de många arbetstagare som har nedsatt hörsel, men som inte har sökt hörselvård eller skaffat hörapparater. Hundratusentals människor sliter med att höra, och riskerar därmed att drabbas av följdproblem som stress, värk och utmattning.


TIPS: Testa din hörsel med HRFs hörseltest på webben

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."