Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-01-13">13 januari 2019</time>

För dålig bullerhantering inom Polisen, anser Arbetsmiljöverket

Polisbil sedd från sidan. Axeln på en polisjacka syns i kanten.

Bullerriskerna i polisers arbetsmiljö är fortfarande alldeles för stora. Det anser Arbetsmiljöverket, som nu än en gång hotar med vitesföreläggande om inte Polismyndigheten vidtar åtgärder före den 19 maj.

En inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde inom Polisen 2016 visade att många poliser som utsätts för buller i arbetet inte hade tillgång till lämpliga hörselskydd. Polisen hade även stora brister även när det gäller att informera anställda om riskerna med hörselskadligt buller.

När Arbetsmiljöverket krävde åtgärder vid vite av tre miljoner kronor överklagade Polismyndigheten. Men i höstas fastställdes vitesbeslutet, sedan Förvaltningsrätten gått på Arbetsmiljöverket linje och Kammarrätten sa nej till att behandla frågan.

Nya inspektioner visade stora brister

Trots det visar det sig att bullerproblemen fortsätter. Arbetsmiljöverket har nu genomfört nya inspektioner och är fortfarande kritiska till hur Polismyndigheten hanterar bullerrisker.

Bland annat har Polisens undersökningar om buller inte gjorts i verkliga arbetsmiljöer, vid polisinsatser där det förekommer mycket buller och bland poliser som är särskilt utsatta, utan vid övningar. Det kan leda till att poliser inte får de hörselskydd de behöver, anser Arbetsmiljöverket . Det saknas också skriftliga rutiner hos Polismyndigheten för samverkan mellan de olika instanser som jobbar med bullerfrågor, uppger Polistidningen.

Kräver åtgärder

Nu har Arbetsmiljöverket valt att öppna ett nytt ärende och kräver att Polismyndigheten ska ha genomfört bulleråtgärder senast den 19 maj i år. Om inte, kan Arbetsmiljöverket utfärda ett nytt föreläggande om vite.

Senast det 1 februari ska Polismyndigheten ha inkommit med svar till Arbetsmiljöverket.

Polis fick slåss för arbetsskadeersättning

I HRFs tidning Auris nr 7-2018 berättar polisinspektören Leif Östberg om hur han fick slåss i fyra år för att få sin hörselnedsättning erkänd som arbetsskada.

Leif hade jobbat länge som trafikpolis och tidigare utryckningspolis. Han hade utsattas för mycket buller, till exempel tung trafik, skott vid avlivning av djur i samband med trafikolyckor, när sirener oväntat gått igång och när en kollega avlossat vådaskott. Trots det hävdade försäkringsläkaren att hörselnedsättningen kunde bero på fritidsbuller. Till slut fick han rätt.

Poliser befinner sig ofta i en utsatt arbetsmiljö, skriver Auris, men det är inte alltid lätt att bevisa exakt hur och när en hörselnedsättning uppstått.

Länkar

Polismyndigheten riskerar bullervite – igen (Polistidningen 2019-01-11)

Bullerfrågan mullrar vidare (Polistidningen 2018-10-23)

Polisers bullriga arbetsmiljö tas upp i förvaltningsrätten (HRF.se 2017-07-25)

Polis fick ersättning – till slut (HRFs tidning Auris nr 7-2018)

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."