Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-16">16 februari 2014</time>

Bullerskadorna ökar inom Försvarsmakten – officerare mest utsatta

Bullerskadorna bland anställda inom Försvarsmakten fördubblades 2010-2012. En majoritet av de drabbade är manliga officerare över 55 år.

Buller från flyg och helikoptrar är en av de stora orsakerna till hörselskador inom försvaret.
Buller från flyg och helikoptrar är en av de stora orsakerna till hörselskador inom försvaret.

Hörselskador har i alla år varit vanligt bland militärer. Sedan 1990-talet är buller därför ett prioriterat skadeområde inom Försvarsmakten, och satsningar på ökad kunskap och bättre skyddsutrustning har lett till en minskning av bullerskadorna under 2000-talet.

Men nu har den nedåtgående trenden brutits, uppger Officerstidningen. En arbetsskaderapport från Försvarsmedicincentrum (FörMedC) visar att bullerskador toppar listan över arbetssjukdomar bland försvarsanställda. Och vad värre är; antalet bullerskador nästan fördubblades från 2010 till 2012.

En majoritet av de som har anmält bullerskador är manliga officerare över 55 år. Främsta orsaken till deras bullerskador är impulsljud från vapen samt buller från flyg och helikoptrar.

Orsakerna till ökningen av bullerskador är oklara, men Jan-Erik Wettermark på FörMedC tror att det kan bero på att hörselskydd inte alltid används på rätt sätt, eller att en del hörselskydd blivit för gamla och uttjänta. Han anser också att det är svårt för officerare att skydda sig fullt ut:

– Att kunna höra vad som händer i omgivningen är en säkerhetsfråga. Man kan inte gå hur långt som helst för att skydda hörseln, det är en avvägningsfråga, säger han till Officerstidningen.

Man kan dock fråga sig hur officerare ska kunna ”höra vad som händer i omgivningen” om de förlorar stora delar av hörseln. Att skydda hörseln är definitivt en säkerhetsfråga.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.