Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-22">22 mars 2017</time>

Skolor slarvar med hörmiljön, enligt Arbetsmiljöverket

Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön, rapporterar Arbetsmiljöverket – bland annat har skolor omfattande problem med bullriga ljudmiljöer, Skolorna får även kritik för att lärare inte erbjuds hörselundersökningar, en fråga som Hörselskadades Riksförbund har drivit under flera år.

Skolan är landets största arbetsplats eftersom både skolpersonal och elever omfattas av arbetsmiljölagstiftningen. Därför har Arbetsmiljöverket under tre år, 2013-2016, inspekterat arbetsmiljön på drygt 2 000 av landets 6 000 grund- och gymnasieskolor. Och nu konstaterar myndigheten att problemen är mycket stora. Det handlar bland annat om bullriga ljudmiljöer, dålig ventilation, hot och våld samt ohälsosam arbetsbelastning.

Åtgärder för hörselskadade saknas

Nio av tio skolor har brister när det gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket skriver att åtgärder för ”särskilt bullerkänsliga elever och arbetstagare har inte vidtagits”. Med ”särskilt bullerkänsliga” avses framför allt elever och lärare med olika typer av hörselskador, huvudsakligen hörselnedsättning och tinnitus.

Genomslag för HRFs krav på hörselkontroller

Arbetsmiljöverket framför även kritik mot att det saknas erbjudanden om hörselundersökningar till ”särskilda grupper av arbetstagare, till exempel idrotts-, musik- samt trä- och metallslöjdslärare”, det vill säga  lärargrupper som är särskilt bullerutsatta och där förekomsten av hörselskador är utbredd.

Att frågan om hörseltester lyfts av Arbetsmiljöverket är en framgång för HRF, som under många år drivit krav på regelbundna hörselkontroller för yrkesgrupper med jobb som ställer stora krav på kommunikation och koncentration. Det är viktigt för att arbetstagare med hörselskador ska kunna få hörselvård i tid, men också för att kunna förbättra hörmiljön på arbetsplatsen, genom olika ljudmiljö- och tillgänglighetsåtgärder.

Länkar

”Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön” (pressmeddelande från Arbetsmiljöverket 2017-03-20)

Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan 2013-2016 (rapport 2017:1)

”Nio av tio skolor brister i arbetsmiljö” (Skolvärlden 2017-03-20)

Lärarnas Riksförbund: ”Statusen på skolmiljön måste höjas” (Sveriges Radio 2017-03-20)

Relaterade nyheter

 • DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”
  Ulf Kristersson står framför publik .
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-09-28">28 september 2022</time>

  DEBATT: ”Vi har inte råd att förlora en enda minut till”

  Reformera tolktjänsten nu! Den uppmaningen riktar HRF och sex andra organisationer till den tillträdande regeringen på Altinget Debatt: "Det tog över tio år att komma till de tolktjänstförslag och den handlingsplan som nu ligger på bordet. Vi har inte råd att förlora en enda minut till. Nu är det bråttom att ge döva, hörselskadade och personer med dövblindhet en ärlig chans."

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."