Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-22">22 mars 2017</time>

Skolor slarvar med hörmiljön, enligt Arbetsmiljöverket

Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön, rapporterar Arbetsmiljöverket – bland annat har skolor omfattande problem med bullriga ljudmiljöer, Skolorna får även kritik för att lärare inte erbjuds hörselundersökningar, en fråga som Hörselskadades Riksförbund har drivit under flera år.

Skolan är landets största arbetsplats eftersom både skolpersonal och elever omfattas av arbetsmiljölagstiftningen. Därför har Arbetsmiljöverket under tre år, 2013-2016, inspekterat arbetsmiljön på drygt 2 000 av landets 6 000 grund- och gymnasieskolor. Och nu konstaterar myndigheten att problemen är mycket stora. Det handlar bland annat om bullriga ljudmiljöer, dålig ventilation, hot och våld samt ohälsosam arbetsbelastning.

Åtgärder för hörselskadade saknas

Nio av tio skolor har brister när det gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket skriver att åtgärder för ”särskilt bullerkänsliga elever och arbetstagare har inte vidtagits”. Med ”särskilt bullerkänsliga” avses framför allt elever och lärare med olika typer av hörselskador, huvudsakligen hörselnedsättning och tinnitus.

Genomslag för HRFs krav på hörselkontroller

Arbetsmiljöverket framför även kritik mot att det saknas erbjudanden om hörselundersökningar till ”särskilda grupper av arbetstagare, till exempel idrotts-, musik- samt trä- och metallslöjdslärare”, det vill säga  lärargrupper som är särskilt bullerutsatta och där förekomsten av hörselskador är utbredd.

Att frågan om hörseltester lyfts av Arbetsmiljöverket är en framgång för HRF, som under många år drivit krav på regelbundna hörselkontroller för yrkesgrupper med jobb som ställer stora krav på kommunikation och koncentration. Det är viktigt för att arbetstagare med hörselskador ska kunna få hörselvård i tid, men också för att kunna förbättra hörmiljön på arbetsplatsen, genom olika ljudmiljö- och tillgänglighetsåtgärder.

Länkar

”Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön” (pressmeddelande från Arbetsmiljöverket 2017-03-20)

Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan 2013-2016 (rapport 2017:1)

”Nio av tio skolor brister i arbetsmiljö” (Skolvärlden 2017-03-20)

Lärarnas Riksförbund: ”Statusen på skolmiljön måste höjas” (Sveriges Radio 2017-03-20)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.