Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-22">22 mars 2017</time>

Skolor slarvar med hörmiljön, enligt Arbetsmiljöverket

Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön, rapporterar Arbetsmiljöverket – bland annat har skolor omfattande problem med bullriga ljudmiljöer, Skolorna får även kritik för att lärare inte erbjuds hörselundersökningar, en fråga som Hörselskadades Riksförbund har drivit under flera år.

Skolan är landets största arbetsplats eftersom både skolpersonal och elever omfattas av arbetsmiljölagstiftningen. Därför har Arbetsmiljöverket under tre år, 2013-2016, inspekterat arbetsmiljön på drygt 2 000 av landets 6 000 grund- och gymnasieskolor. Och nu konstaterar myndigheten att problemen är mycket stora. Det handlar bland annat om bullriga ljudmiljöer, dålig ventilation, hot och våld samt ohälsosam arbetsbelastning.

Åtgärder för hörselskadade saknas

Nio av tio skolor har brister när det gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket skriver att åtgärder för ”särskilt bullerkänsliga elever och arbetstagare har inte vidtagits”. Med ”särskilt bullerkänsliga” avses framför allt elever och lärare med olika typer av hörselskador, huvudsakligen hörselnedsättning och tinnitus.

Genomslag för HRFs krav på hörselkontroller

Arbetsmiljöverket framför även kritik mot att det saknas erbjudanden om hörselundersökningar till ”särskilda grupper av arbetstagare, till exempel idrotts-, musik- samt trä- och metallslöjdslärare”, det vill säga  lärargrupper som är särskilt bullerutsatta och där förekomsten av hörselskador är utbredd.

Att frågan om hörseltester lyfts av Arbetsmiljöverket är en framgång för HRF, som under många år drivit krav på regelbundna hörselkontroller för yrkesgrupper med jobb som ställer stora krav på kommunikation och koncentration. Det är viktigt för att arbetstagare med hörselskador ska kunna få hörselvård i tid, men också för att kunna förbättra hörmiljön på arbetsplatsen, genom olika ljudmiljö- och tillgänglighetsåtgärder.

Länkar

”Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön” (pressmeddelande från Arbetsmiljöverket 2017-03-20)

Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan 2013-2016 (rapport 2017:1)

”Nio av tio skolor brister i arbetsmiljö” (Skolvärlden 2017-03-20)

Lärarnas Riksförbund: ”Statusen på skolmiljön måste höjas” (Sveriges Radio 2017-03-20)

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...