Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-10">10 juli 2017</time>

Bland ministrar och partiledare i Almedalen

Hrfs förbundordförande Mattias Lundekvam och statsrådet Åsa Regnér (S) står och samtalar framför HRFs tält i Almedalen.

”Vi kan väl ses efter sommaren och diskutera vidare om Fritt val och om tolktjänsten?” Statsrådet Åsa Regnér (S) var en av flera politiker som passade på att bjuda in HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam till samtal när de träffades i Almedalen. De flesta politiker har fullspäckade scheman under dagarna i Visby, men korta möten kan också vara värdefulla och öppna dörrar.

Almedalen är en mötesplats som präglas av korta samtal och utbyten med nyckelpersoner, inte minst politiker på olika nivåer. Även hastiga möten i vimlet kan öppna för fortsatt dialog. Och det kan vara guld värt för varje organisation som driver intressepolitiska frågor.

Vill prata Fritt val och tolktjänst

Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) har ansvar för funktionshinderpolitiken. Därför är det knappast förvånande att hon tog sig tid för en diskussion med HRFs förbundsordförande när båda två befann sig i Almedalen.

Samtalet handlade bland annat om Hjälpmedelsutredningen, som Regnér fick på sitt bord i slutet på maj. Utredningen riktar hård kritik mot systemet ”Fritt val av hjälpmedel” inom hörselvården, precis som HRF, och ministern konstaterade att något behöver göras åt de svårigheter hörselskadade möter.

Efter sommaren fortsätter samtalet, och då ska även en annan olöst fråga diskuteras: den bristfälliga tolktjänsten. Åsa Regnér är väl medveten om att döv- och hörselskadeorganisationerna är mycket missnöjda med hur illa både denna och den förra regeringen har hanterat frågan.Trots att problemen är akuta har det i stort sett inte hänt något alls.

Magdalena Andersson syns bakom person med röf tröja med orden "Rtt hörselsmart samhälle nu!"
Finansminister Magdalena Andersson (S) med Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande.

Satte på sig HRF-knapp

Ett annat statsråd, finansminister Magdalena Andersson (S),  gav sig tid att prata lite tillgänglighet med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist. Hon höll med om att tillgänglighet bör vara en prioriterad fråga och att det måste vara möjligt för hörselskadade att obehindrat kunna uppfatta och delta i samhällsdebatten. Innan de skiljdes åt satte finansministern på sig HRFs kampanjknapp, ”Ett hörselsmart samhälle nu!”.

Hej, politiker!

Partiledarna jäktade från intervju till intervju, från framträdande till framträdande, måna om att pressa in så mycket som möjligt under sina besök i Almedalen. Men flera av dem växlade ändå några ord med HRF. Då blev det väldigt uppenbart hur lite de politiska partiernas företrädare vet om den verklighet hörselskadade lever i, och vikten av att fortsätta dialogen med partierna.

Jonas Sjöstedt (V) hälsar på HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam. på gata med människomyller.
Jonas Sjöstedt (V) hälsar på HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.
Annie Lööf (C) pratar tillgänglighet med Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande.

Bildgalleri: HRF i Almedalen 2017

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.