Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

Besviken på tillgängligheten i Almedalen

Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam intervjuas av SVTs Nyhetstecken i Almedalsparken. Foto: Alexander Admell

Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken.
Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.

”Jag är lite besviken, faktiskt” (SVT Nyhetstecken 2022-07-05)
Intervju på teckenspråk. Transkribering, se nedan.

Intervju med Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande:

– Det som är nytt i år är att textningen finns i mobilen. Förut har man alltid behövt sitta nära scenen för att kunna titta på talet. Nu kan man följa textningen i mobilen – perfekt för oss hörselskadade.

– Tanken är god och det är bra att prova nytt, problemet här igår var två saker. Det ena var att det var fördröjning så att textningen var nästan en minut efter och det andra att internet inte fungerade då det var för många här på plats. Det påverkade att det var omöjligt att ta del av hela textningen. Så det fungerade inte riktigt, men jag hoppas att det blir bättre i framtiden.

Tydlig försämring

– Jag har varit med i många år och det har hela tiden blivit mycket bättre och bättre år för år. Men nu i år ser jag en tydlig försämring av tillgängligheten. Förut var det fler som hade teleslinga och textning och så vidare. Sedan blev det pandemi och nu när vi är tillbaka i Almedalen är det sämre än tidigare. Jag är besviken faktiskt.

”Det handlar om demokrati”

– Vi måste fortsätta upplysa och påverka arrangörer att se till att ordna med tillgänglighet för oss hörselskadade. Jag tror att många har glömt, men det handlar också mycket om attityder till oss hörselskadade. Det ser ut som att de inte tycker det är så viktigt, men för oss hörselskadade är det viktigt för att kunna delta. Det handlar också om demokrati för oss.

– Jag kan inte hänga med i allt, hör delvis, men problemet är att jag måste kämpa och ibland är det omöjligt för mig att höra och då måste jag avstå. Det tycker jag är tråkigt. Det är en demokratiarena här där alla ska kunna delta. Många seminarier handlar om mångfald och inkludering och då är det konstigt att de inte har teleslinga för oss hörselskadade.

En av fem väljare

– Ofta blir reaktionen ”Oj förlåt, det ska jag tänka på” och de vill göra skillnad. Men ofta handlar det om den attityd de har från början. De har inte tänkt på tillgängligheten eller så tänker de att det inte är så viktigt och att det handlar om få personer. Men vi är en av fem väljare i höst som är hörselskadade.

– Och faktum är att vi är många som kommer hit till Almedalen. Det är inte bara vi från Hörselskadades Riksförbund som är här [och har svårt att uppfatta vad som sägs]. Det är också representanter från partier som har hörselnedsättning som inte kan delta på samma villkor som alla andra.

Relaterade nyheter

 • Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-11-15">15 november 2022</time>

  Chockhöjning av hörapparatavgift stoppades

  Västmanland var på väg att införa landets högsta utprovningsavgift: 2 800 kronor för två hörapparater. Men på tisdagen stoppades chockhöjningen. Efter hård HRF-kritik beslutade ett enigt regionfullmäktige om återremiss.

 • I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-15">15 oktober 2022</time>

  I dag: Hörselskadades Dag på 40-tal orter i landet

  I dag, lördag 15 oktober, är det Hörselskadades Dag. På ett 40-tal orter från norr till söder sätter Hörselskadades Riksförbund (HRF) fokus på möjligheter och rättigheter för landets 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nu börjar Hörselveckan!
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

  Nu börjar Hörselveckan!

  Måndag 10 oktober inleds Hörselveckan! I år blir det arrangemang på ungefär 50-60 orter runt om i landet, från Kalix i norr till Malmö i söder: hörseltester, öppet hus och mycket annat. Vad händer där du bor? Kolla in vår Hörselveckan-kalender!