Kategori: Nyhet
Datum:

Yttrandefriheten begränsas för tolkanvändare

Hörselskadade och döva kan hindras från att uttala sig i media, eftersom landstingen inte anser sig skyldiga att förmedla tolk för intervjuer. Detta trots att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och gäller alla.
– Dagens tolksystem är under all kritik. Det här är bara ännu ett exempel, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Bilden: Radiointervju med skrivtolkning i Almedalen. Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, och Sara Bryntse, tidigare ordförande för Unga Hörselskadade, pratar tillgänglighet i Sveriges Radio.

Yttrandefriheten och åsiktsfriheten är grundläggande fri-och rättigheter i varje demokratiskt samhälle. Men trots att dessa friheter slås fast i Sveriges grundlag är det inte självklart att hörselskadad, döva och dövblinda kan ställa upp på intervjuer och komma till tals i media – inte om de behöver tolk.

Landsting/regioner har ansvar för att förmedla så kallad ”vardagstolkning” – och det innefattar inte intervjuer, anser de. Det blev Sveriges Radio varse när de skulle intervjua en hörselskadad man. Redaktionen valde då att betala för tolkningen, 1 000 kronor.

”Demokratisk risk”

Det här är inget nytt för HRF. Under årens lopp har förbundet vid ett flertal tillfällen ordnat tolk för hörselskadade som ska intervjuas av media. Detta för att redaktioner inte ska tacka nej till intervjuer av ekonomiska skäl och för att den enskilde inte ska drabbas av kostnader när hen hjälper HRF med att uppmärksamma angelägna frågor i media.

Men hur många redaktioner är beredda att betala 1 000 kronor för en intervju?

– Om det innebär att man lättare väljer bort att intervjua dem som behöver en tolk så finns det en demokratisk risk i det. Alla ska kunna komma till tals i media på lika villkor, säger Svenska Journalistförbundets förhandlingschef, Johan Lif.

”Hamnar i medieskugga”

Denna demokratiska risk är inte bara en risk, utan ett faktum, konstaterar HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam:

– Hörselskadade och döva hamnar i medieskugga på grund av dagens defekta tolksystem. Och det är inget litet problem, säger han.
– Nu är vi på väg in i ännu ett valår med en tolktjänst som begränsar vår yttrandefrihet. Trots flera utredningar och förslag från eniga organisationer har politikerna fortfarande inte lyckats fatta beslut om att reformera tolktjänsten. Det är riktigt illa.

Viktig Rikstolktjänst

Att HRFs företrädare på förbundsnivå kan medverka så mycket i media beror bland annat på Stiftelsen Rikstolktjänst, som har statens ansvar för att tillhandahålla tolkservice för förtroendevalda i organisationer för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Rikstolktjänst drivs tillsammans av Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB).

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...