Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-04-21">21 april 2018</time>

”Dags för bättre och mer jämlik menièrevård”

Personer sitter vid konferensbord med mikrfoner, med skrivtolkning på skärm

Vården och stödet för personer Menières sjukdom har stora brister – och skillnaderna i landet är stora. Det visade ett menièreseminarium som HRF genomförde på lördagen.
– Vi behöver få jämlik menièrevård av hög kvalitet i hela landet, säger Susanna Ahlström, ledamot i HRFs förbundsstyrelse, som själv har Menières sjukdom.

Ungefär 50 000 personer i Sverige har Menières sjukdom, en kronisk sjukdom som yttrar sig genom plötsliga anfall av karusellyrsel, tilltagande hörselnedsättning, lockkänsla och tinnitus. Det är en tuff sjukdom att leva med – mycket nyckfull och går i skov; sjukdomen varierar från person till person, men också för en och samma person över tid. Ofta dröjer diagnos och det kan ofta vara svårt att få en behandling som fungerar.

Saknas enhetlig syn inom vården

På lördagen träffades därför HRF-medlemmar med menière från olika delar av landet på ett seminarium i Stockholm, för att utbyta erfarenheter och diskutera hur HRF kan agera för att personer med Menières sjukdom ska få bättre vård och mer stöd.

Det blev då tydligt att vården varierar mycket mellan olika delar av landet – det saknas en enhetlig syn på vad som ska ingå i medicinering och annan behandling. Den vård som ges saknar alltför ofta en helhetssyn på patienten:

– Vi behöver få jämlik menièrevård av hög kvalitet i hela landet, säger Susanna Ahlström, ledamot i HRFs förbundsstyrelse, som själv har Menières sjukdom.

Skräddarsydd behandling

Vid seminariet medverkade bland annat leg. psykolog Ulla-Stina Johansson från Region Västra Götaland, som arbetar med ”multimodal rehabilitering” vid menière – en processinriktad behandlingsmodell, som tar upp medicinska, fysiologiska, sociala, psykologiska och existentiella aspekter:
– Man måste skräddarsy behandling för varje människa. Jag vill se till både kropp och själ. Det är viktigt.

Början på utvecklingsarbete

Personer med Menières sjukdom är en viktig medlemsgrupp inom HRF, men det kan ändå vara svårt att få igång lokala menièregrupper. Lördagens seminarium var början på ett arbete för att utveckla stödet, engagemanget och påverkansarbetet kring menièrefrågan i HRF.

Länkar

Fakta och råd om Menières sjukdom på Hörsellinjen.se 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.