Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-12">12 mars 2014</time>

Bara 90 av landets kommuner har syn- och hörselinstruktör

För fem år sedan hade 230 kommuner syn- och hörselinstruktörer. I dag är det bara 90. Det här får allvarliga konsekvenser, säger HRF, som nyligen har tagit fram en ny utbildning för syn- och hörselinstruktörer, tillsammans med Synskadades Riksförbund och Förbundet Sveriges Dövblinda.

Projektets lilla film om vad en syn- och hörselinstruktör gör. 

Väldigt många äldre har syn- och/eller hörselnedsättning. Ändå försvinner tjänster för syn- och hörselinstruktörer runt om i landets kommuner. Antalet kommuner med syn- och hörselinstruktör har minskat från 230 till 90 på bara fem år, enligt syn- och hörselinstruktörföreningen, rapporterar Sveriges Radio. Det innebär att Inte ens en av tre kommuner har denna typ av stöd i dag.

Konsekvensen av detta är att allt färre äldre hörselskadade får stöd och verktyg för att självständigt klara sina dagliga liv. Det kan leda till försämrad livskvalitet, och ökar risken för isolering och hälsoproblem.

Utbildningssatsning ska ge nya syn- och hörselinstruktörer

För att hejda denna negativa utveckling har Hörselskadades Riksförbund (HRF) och organisationerna Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och Synskadades Riksförbund (SRF) genomfört ett Arvsfondsprojekt för att ta fram en ny, utbildning för syn- och hörselinstruktörer.  Under våren uppmanas kommuner runt om i landet att skicka personal till nästa utbildning, i oktober 2014.

Praktisk hjälp och goda råd

Att få praktiskt stöd från en syn – och hörselinstruktör kan innebära ett stort lyft för individen. Det kan till exempel handla om att få hjälp att hantera sina hjälpmedel, få information om ny teknik som underlättar kommunikation och delaktighet, få hjälp med att kontakta hörselvården och, inte minst, att få råd och uppmuntran att umgås med andra och delta aktivt i samhällslivet.

En syn – och hörselinstruktör kan också informera anhöriga och utbilda personal inom hemtjänsten och vid särskilda boenden, så att de förstår vad det innebär att ha en hörselskada och också kan hjälpa till med grundläggande saker, som att byta batterier i hörapparaterna.

En resurs som gynnar alla

Den hjälp till självhjälp som syn – och hörselinstruktörer kan ge lönar sig även för kommunerna. Service- och hjälpbehovet minskar, äldregruppen blir friskare och fler kan bidra aktivt till en positiv samhällsutveckling. Allt detta medför inte bara ökad livskvalitet för den enskilde, utan också ekonomiska fördelar för samhället i stort.

Relaterade nyheter

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-09-05">5 september 2024</time>

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.