Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-02-26">26 februari 2018</time>

Banken sa nej till texttelefon – diskriminerade döv kvinna

En döv kvinna som ville göra bankärenden via texttelefon fick nej av Skandiabanken. De litar inte på att förmedlingstjänsten lever upp till sekretesskraven.
– I grunden handlar det om diskriminering genom bristande tillgänglighet, vilket är förbjudet i lag, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

När Skandiabanken skrev till en döv kvinna med frågor om ett bankkonto försökte hon kontakta dem via förmedlingstjänsten Texttelefoni.se. Men banken avvisade samtalet med hänvisning till att de inte kunde prata med henne om sekretessbelagda frågor via en texttelefoniförmedlare, av säkerhetsskäl. Det rapporterar nyhetssajten E55.

Tystnadsplikt inte tillräckligt för banken

Texttelefoni.se förmedlar samtal mellan texttelefon och taltelefon. En förmedlare läser upp vad som sägs för den som använder taltelefon och skriver vad som sägs till den som använder texttelefon.

– Kvinnan på banken sa att hon hade kunnat ta frågorna via telefon om jag varit hörande. Det var på grund av att jag ringde via texttelefon som hon vägrade att göra det, säger kvinnan till E55.

Enligt banken får inga hemliga uppgifter lämnas via en tredje part – och det spelar det ingen roll att de som arbetar på Texttelefoni.se har tystnadsplikt och förmedlar samtal under total sekretess.

En form av diskriminering

Att neka döva och hörselskadade möjligheten att ta kontakt via texttelefon är en form av diskriminering genom bristande tillgänglighet, anser HRF. Och det är inte tillåtet enligt diskrimineringslagen,konstaterar Mattias Lundekvam.

– Givetvis ska hörselskadade och döva kunna kontakta sin bank via texttelefoni, precis som hörande kan ringa via taltelefon.

Länkar

Banken diskriminerar – ingen myndighet har ansvaret (E55.se 2018-02-20)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.