Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-12-04">4 december 2013</time>

Audionombrist och påskyndade utprovningar när Östergötland inför vårdval

Orosmolnen hopar sig när Östergötland nu inför vårdval inom hörselvården. De privata mottagningarnas rekrytering gör att det uppstår audionombrist inom landstinget. Låga ersättningar till de privata mottagningarna ökar risken för kvalitetsförsämringar. Och audionomer förväntas genomföra hörapparatutprovningar på kortare tid.

HRF-distriktet i Östergötland har haft en bra dialog med landstinget om utformningen av det nya vårdvalsystemet. HRF har pekat på de brister som finns i andra landsting med vårdval, och landstinget har tagit till sig synpunkterna. Regelverket i Östergötland är därför tydligare och starkare än i andra delar av landet.

Hörcentraler läggs ner

Men nu visar det sig att landstinget inte riktigt lever upp till de löften man gett. HRF-distriktet har till exempel begärt att landstinget ska ha kvar sina hörcentraler så att det finns möjlighet att välja mellan landstingsdrivna mottagningar och privata mottagningar. Men trots tidigare löften om detta lägger landstinget nu ner hörcentraler i östra delen av länet, bland annat i Norrköping, som är landets tioende största stad.

Nyligen fick landstinget därför en skrivelse där HRF-distriktet skarpt ifrågasätter att landstinget nu slutar erbjuda hörapparatutprovningar i egen regi i Norrköping, i strid med tidigare överenskommelser. Landstinget skyller på audionombrist, men det köper inte distriktet: Om privata företag kan rekrytera audionomer, så varför inte landstinget?

Brist på audionomer

De privata mottagningarna har dessutom rekryterat audionomer från landstinget, vilket innebär att audionombristen inom landstinget, som var ett problem redan tidigare, har förvärrats. Bara en audionom ”utifrån” har rekryterats. Det är ett av skälen till att man lägger ner flera hörcentraler. Och nu befarar man dessutom att bristen på audionomer kan drabba landstingets fördjupade rehabilitering.

Audionomerna måste ”producera mer”

Den stora fördelen med vårdval är att köerna kan bli kortare när det finns fler hörselmottagningar att vända sig till. Men hur går det ihop om det totala antalet audionomer inte ökar? frågar SVT Östnytt. Landstingsrådet Fredrik Sjöstrand (M) svarar att de ”hoppas kunna stimulera audionomerna att producera mer helt enkelt”. Med andra ord: fler utprovningar på kortare tid.

HRF har sedan tidigare varnat för (pressmeddelande 2013-09-18) att landstingets ersättning till de företag som ska utföra hörapparatutprovningar i Östergötland har satts alldeles för lågt. Även detta innebär att det finns stor risk för att hörapparatutprovningarna måste skyndas på för att det inte ska bli för dyrt för företaget.

Påverkar vårdkvaliteten

En normal, okomplicerad utprovning av hörapparater kräver 3–4 besök. Det ska hinnas med en behovsanalys, flera olika hörselmätningar samt flera återbesök med justeringar av hörapparatens inställningar och däremellan möjlighet att under en tid prova hörapparaten i olika vardagsmiljöer.
– Ersättningsnivåerna i Östergötland kan omöjligen täcka in allt detta. Och självklart kommer det att påverka kvaliteten, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.