Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

Åtta hörselsmarta sommartips

Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

Vi hörselskadade behöver hitta strategier som underlättar vardagen. Se därför till att du tar en paus i sommar och lyssnar på dig själv! Vad kan du göra för att må bättre och minska hörselstressen under semestern?

 1. Lyssna på dig själv. Ta en paus på bryggan, i hängmattan eller på en annan lugn plats och fundera över: när och hur mår du bra? När och på vilket sätt blir kommunikationen ett problem? Hur kan olika situationer underlättas? Sätt dina tankar på pränt och kartlägg dig själv! Kanske blir det tydligare vad du behöver hjälp med och vad du själv kan göra? Kanske börjar du skissa på en hörselsmart plan för resten av ditt liv?
 2. Ta kommunikationspauser. Låt hjärna och öron vila lite och ta semester från prat och konversationer då och då, så orkar du mer sedan. Berätta för din omgivning att en hörselsmart paus kan jämföras med yoga eller något annat som ger inre lugn. De kommer att förstå!
 3. Ta ljudpauser. Visste du att forskning visar att det inte spelar någon hur roll hur vi hör, alla människor behöver ta pauser från samhällets olika oljud. Bland det bästa du kan göra är att komma ut i naturen, bland de naturliga ljud som vår hörsel är skapad för. Sus i trädkronor, kluckande och brusande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.
 4. Våga vara dig själv. Ofta vill vi hörselskadade vara andra till lags och försöker hänga med på hörandes villkor. Undvik det. Berätta i stället vad du behöver för att trivas och må bra! Berätta varför den högljudda restaurangen inte fungerar för dig och varför den lugna uteserveringen är bättre. Förklara varför det är jobbigt att konversera under hela bilresan till landet. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!
 5. Träna på att förklara. Kanske känns det jobbigt att behöva förklara för din omgivning vad du behöver i olika situationer? Övning ger färdighet – så varför inte träna på det under semestern? Det krävs inte mycket, ibland räcker det med att säga  ”Jag hör bättre om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Möter du helt nya personer under sommaren? Testa att förklara på nya sätt!
 6. Isolera dig inte. Drar du dig för att gå bort på middag och träffa andra? Tänker du att ”alla kommer ändå bara prata i mun på varandra”? Det är förståeligt. Men det är viktigt att du inte isolerar dig. Så fundera istället på hur du kan skapa förutsättningar som fungerar för dig: Kanske träffas färre åt gången? Sitta vid mindre bord utomhus, där det är lättare att höra varandra? Tänk också på hur du kan använda kommunikationshjälpmedel och tolkning. Om du till exempel ska på bröllop – boka gärna skrivtolk!
 7. En sund själ i en sund kropp. Om kroppen mår bra, mår vi oftast bättre även psykiskt. Ett träningspass kan hjälpa till att flytta fokus från knopp till kropp, från ansträngningen av att höra eller besvärande tinnitus, till en positiv, fysisk kick. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, så passa på i sommar! Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.
 8. Träffa andra i sociala medier. Att prata och utbyta erfarenheter med andra är ett av de bästa sätten för att få användbara tips och kunskaper. Framförallt kan det vara skönt att träffa andra i samma situation. Du kan ta kontakt med din lokala förening. Eller gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper. De är slutna och är till för privatpersoner med hörselskada. HRF har följande grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadadeHRF: Cochlea-implantatHRF: Tinnitus och ljudöverkänslighetHRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.

Ha en riktigt härlig sommar!
önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.

 • Alla tal i Almedalen skrivtolkas direkt i din mobil
  Scenen i Almedalen, med publik.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-02">2 juli 2022</time>

  Alla tal i Almedalen skrivtolkas direkt i din mobil

  Almedalsveckan, 3–7 juli. Alla partiledartal skrivtolkas – och för första gången kan du i år ta del av skrivtolkningen direkt i din mobil.