Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-13">13 mars 2017</time>

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Tinnitus på båda öronen kan bero på ärftliga faktorer, visar en ny studie.
– Resultatet är förvånande och oväntat, säger forskare vid Karolinska Institutet (KI), som tror att de nya rönen kan bana väg för att hitta nya behandlingar.

Den nya forskningen från KI visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor, berättar Christopher R. Cederroth, forskare vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, KI.

Porträtt på forskaren Christopher R. Cederroth vid Karolinska Institutet.
Christopher R. Cederroth. Foto: Annika af Klercker

Resultaten kan leda till nya behandlingar

Den nya kunskapen om dubbelsidig tinnitus banar väg för att hitta nya behandlingar mot tinnitus i framtiden. Forskarna vet i dag att det finns olika typer av tinnitus, men mer forskning om orsakerna måste till för att få fram effektiva behandlingar.
– Tinnitusdrabbade är i behov av bättre vård och behandling än vad de faktiskt får, säger Christopher R. Cederroth.

Svensk tvillingstudie

Det är data ur det svenska tvillingregistret som visar att tinnitus på båda öronen har genetiska orsaker. Studien finns publicerad i ”Genetics in Medicine”, och har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare från forskningsnätverket TINNET.

Cirka 15 procent har tinnitus

Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Ungefär 1-3 procent har så stora besvär att det påverkar deras dagliga liv. Vanliga tinnitusbesvär är problem med sömn, koncentration, oroliga tankar med mera.
Fyra av fem med tinnitus har hörselnedsättning i olika grad, många upplever att hörapparaterna minskar tinnitusbesvären.


Länkar

Fakta och råd om tinnitus

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.