Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-13">13 mars 2017</time>

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Tinnitus på båda öronen kan bero på ärftliga faktorer, visar en ny studie.
– Resultatet är förvånande och oväntat, säger forskare vid Karolinska Institutet (KI), som tror att de nya rönen kan bana väg för att hitta nya behandlingar.

Den nya forskningen från KI visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor, berättar Christopher R. Cederroth, forskare vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, KI.

Porträtt på forskaren Christopher R. Cederroth vid Karolinska Institutet.
Christopher R. Cederroth. Foto: Annika af Klercker

Resultaten kan leda till nya behandlingar

Den nya kunskapen om dubbelsidig tinnitus banar väg för att hitta nya behandlingar mot tinnitus i framtiden. Forskarna vet i dag att det finns olika typer av tinnitus, men mer forskning om orsakerna måste till för att få fram effektiva behandlingar.
– Tinnitusdrabbade är i behov av bättre vård och behandling än vad de faktiskt får, säger Christopher R. Cederroth.

Svensk tvillingstudie

Det är data ur det svenska tvillingregistret som visar att tinnitus på båda öronen har genetiska orsaker. Studien finns publicerad i ”Genetics in Medicine”, och har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare från forskningsnätverket TINNET.

Cirka 15 procent har tinnitus

Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Ungefär 1-3 procent har så stora besvär att det påverkar deras dagliga liv. Vanliga tinnitusbesvär är problem med sömn, koncentration, oroliga tankar med mera.
Fyra av fem med tinnitus har hörselnedsättning i olika grad, många upplever att hörapparaterna minskar tinnitusbesvären.


Länkar

Fakta och råd om tinnitus

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.