Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-13">13 mars 2017</time>

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Tinnitus på båda öronen kan bero på ärftliga faktorer, visar en ny studie.
– Resultatet är förvånande och oväntat, säger forskare vid Karolinska Institutet (KI), som tror att de nya rönen kan bana väg för att hitta nya behandlingar.

Den nya forskningen från KI visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor, berättar Christopher R. Cederroth, forskare vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, KI.

Porträtt på forskaren Christopher R. Cederroth vid Karolinska Institutet.
Christopher R. Cederroth. Foto: Annika af Klercker

Resultaten kan leda till nya behandlingar

Den nya kunskapen om dubbelsidig tinnitus banar väg för att hitta nya behandlingar mot tinnitus i framtiden. Forskarna vet i dag att det finns olika typer av tinnitus, men mer forskning om orsakerna måste till för att få fram effektiva behandlingar.
– Tinnitusdrabbade är i behov av bättre vård och behandling än vad de faktiskt får, säger Christopher R. Cederroth.

Svensk tvillingstudie

Det är data ur det svenska tvillingregistret som visar att tinnitus på båda öronen har genetiska orsaker. Studien finns publicerad i ”Genetics in Medicine”, och har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare från forskningsnätverket TINNET.

Cirka 15 procent har tinnitus

Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Ungefär 1-3 procent har så stora besvär att det påverkar deras dagliga liv. Vanliga tinnitusbesvär är problem med sömn, koncentration, oroliga tankar med mera.
Fyra av fem med tinnitus har hörselnedsättning i olika grad, många upplever att hörapparaterna minskar tinnitusbesvären.


Länkar

Fakta och råd om tinnitus

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.