Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-13">13 mars 2017</time>

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Tinnitus på båda öronen kan bero på ärftliga faktorer, visar en ny studie.
– Resultatet är förvånande och oväntat, säger forskare vid Karolinska Institutet (KI), som tror att de nya rönen kan bana väg för att hitta nya behandlingar.

Den nya forskningen från KI visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor, berättar Christopher R. Cederroth, forskare vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, KI.

Porträtt på forskaren Christopher R. Cederroth vid Karolinska Institutet.
Christopher R. Cederroth. Foto: Annika af Klercker

Resultaten kan leda till nya behandlingar

Den nya kunskapen om dubbelsidig tinnitus banar väg för att hitta nya behandlingar mot tinnitus i framtiden. Forskarna vet i dag att det finns olika typer av tinnitus, men mer forskning om orsakerna måste till för att få fram effektiva behandlingar.
– Tinnitusdrabbade är i behov av bättre vård och behandling än vad de faktiskt får, säger Christopher R. Cederroth.

Svensk tvillingstudie

Det är data ur det svenska tvillingregistret som visar att tinnitus på båda öronen har genetiska orsaker. Studien finns publicerad i ”Genetics in Medicine”, och har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare från forskningsnätverket TINNET.

Cirka 15 procent har tinnitus

Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Ungefär 1-3 procent har så stora besvär att det påverkar deras dagliga liv. Vanliga tinnitusbesvär är problem med sömn, koncentration, oroliga tankar med mera.
Fyra av fem med tinnitus har hörselnedsättning i olika grad, många upplever att hörapparaterna minskar tinnitusbesvären.


Länkar

Fakta och råd om tinnitus

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.