Kategori: Nyhet
Datum:

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Tinnitus på båda öronen kan bero på ärftliga faktorer, visar en ny studie.
– Resultatet är förvånande och oväntat, säger forskare vid Karolinska Institutet (KI), som tror att de nya rönen kan bana väg för att hitta nya behandlingar.

Den nya forskningen från KI visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor, berättar Christopher R. Cederroth, forskare vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, KI.

Porträtt på forskaren Christopher R. Cederroth vid Karolinska Institutet.
Christopher R. Cederroth. Foto: Annika af Klercker

Resultaten kan leda till nya behandlingar

Den nya kunskapen om dubbelsidig tinnitus banar väg för att hitta nya behandlingar mot tinnitus i framtiden. Forskarna vet i dag att det finns olika typer av tinnitus, men mer forskning om orsakerna måste till för att få fram effektiva behandlingar.
– Tinnitusdrabbade är i behov av bättre vård och behandling än vad de faktiskt får, säger Christopher R. Cederroth.

Svensk tvillingstudie

Det är data ur det svenska tvillingregistret som visar att tinnitus på båda öronen har genetiska orsaker. Studien finns publicerad i ”Genetics in Medicine”, och har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med forskare från forskningsnätverket TINNET.

Cirka 15 procent har tinnitus

Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Ungefär 1-3 procent har så stora besvär att det påverkar deras dagliga liv. Vanliga tinnitusbesvär är problem med sömn, koncentration, oroliga tankar med mera.
Fyra av fem med tinnitus har hörselnedsättning i olika grad, många upplever att hörapparaterna minskar tinnitusbesvären.


Länkar

Fakta och råd om tinnitus

Relaterade nyheter

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.

  • HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF-seger i Blekinge: Lyckades stoppa avgiftschock

    HRF lyckades få regionfullmäktige i Blekinge att backa. Den planerade chockhöjningen av utprovningsavgiften till 2 200 kronor stoppades. I elfte timmen beslutade politikerna att istället sänka kostnaderna med 900 kronor för nio av tio hörapparatanvändare.