Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-11-01">1 november 2017</time>

Arbetsförmedlingen får kritik för ”vilseledande siffror”

Golvskylt med Arbetsförmedlingens logotyp.

Arbetsförmedlingen sprider ”gravt vilseledande siffror” om antalet hörselskadade i yrkesverksam ålder, anser HRF. Det finns över 700 000 med hörselnedsättning – sju gånger fler än vad Arbetsförmedlingen påstår i en ny rapport. ”Olyckligt”, medger myndigheten i ett brev till HRF.

Nyligen släppte HRF rapporten ”Hörselskadade i siffror 2017”. Där konstateras att ungefär 712 000 personer i yrkesverksam ålder, 16–64 år, har en hörselnedsättning. Det motsvarar cirka 12 procent av landets arbetstagare.

Dessa siffror håller hög statistisk säkerhet. De har tagits fram av Statistiska Centralbyrån (SCB), som varje år genomför levnadsnivåundersökningar (ULF/SILC), och bygger på ett genomsnitt för åren 2014-2016.

Missar 600 000

Trots det hävdar Arbetsförmedlingen att antalet med hörselnedsättning bara är 105 000 i åldern 16-64 år. Alltså bara en sjundedel av det verkliga antalet. Uppgifterna publicerades i april, i rapporten ”Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2016”.

Att Arbetsförmedlingen missar 600 000 beror på att endast de som har angett att de har en ”funktionsnedsättning” har fått frågan om de har en hörselnedsättning. De flesta med nedsatt hörsel tänker inte på sig själva som personer med funktionsnedsättning och faller därmed bort.

”Grovt sakfel”

De felaktiga siffrorna handlar inte bara om en liten statistisk variation. Det är ett ”grovt sakfel” som är ”vilseledande”, konstaterar HRF i en mycket kritisk skrivelse till Arbetsförmedlingen.

Detta kan få allvarliga konsekvenser. Inte minst finns det risk för felaktiga prioriteringar: ”Det blir logiskt att avsätta mindre resurser för specialiststöd, hjälpmedel och vägledning till en grupp bestående av drygt 100 000 personer än till en grupp bestående av drygt 700 000 personer”, skriver HRF.

Fel fakta kan därmed ”försvåra och försena åtgärder för att göra arbetsmarknaden fullt ut tillgänglig för hörselskadade”.

Medger att det är ”olyckligt”

Arbetsförmedlingen medger nu att deras rapport kan ge en ”felaktig bild” och att det är ”olyckligt”. De lovar att ”se över möjligheterna att ge relevanta referensbilder i fall där siffror på detta flagranta sätt avviker”.

Men HRF nöjer sig inte med det, utan vill ha tydliga utfästelser om att myndigheten fortsättningsvis endast ska använda sig av de relevanta SCB-siffrorna ur levnadsnivåundersökningarna. Den frågan kommer att diskuteras senare i november, när HRF träffar Arbetsförmedlingen för Brukarråd.

Foto: Studio CA

Länkar

Fel fakta om hörselskadade kan ge minskat engagemang för tillgänglig arbetsmarknad (HRFs skrivelse till Arbetsförmedlingen 2017-10-12)

”Hörselskadade i siffror 2017”, statistikrapport från HRF (pdf)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.