Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-30">30 april 2014</time>

”Är hörselskadade välkomna på första maj-tal och valmöten?”

Är hörselskadade välkomna på första maj-tal och valmöten? Den frågan ställer HRF och Unga Hörselskadade i brev till alla de politiska partierna, och uppmanar dem att ordna teleslinga, skrivtolkning och teckenspråkstolkning vid tal och möten.

Kommer hörselskadade att kunna uppfatta vad Stefan Löfven och andra talare säger på första maj?
Kommer hörselskadade att kunna uppfatta vad Stefan Löfven och andra talare säger på första maj?

I morgon, torsdag, är det första maj och runt om i landet har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och övriga arbetarrörelsen arrangemang med tal och debatter. Och många fler valmöten väntar. Samtliga politiska partier kommer att ha en mängd arrangemang under de kommande månaderna, när nu valrörelsen drar igång på allvar.

Är valmötena tillgängliga för oss?

Men kommer hörselskadade att kunna uppfatta vad som sägs vid olika valmöten? Det undrar Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH), som nyligen skickade brev till riksdagspartierna och Feministiskt Initiativ, där vi uppmanar dem att säkerställa att mötesansvariga har tänkt på tillgängligheten, och ordnat teleslingor och tolkar vid partiarrangemang runt om i landet.

En viktig demokratifråga

”Det finns cirka 1,4 miljoner hörselskadade i Sverige – i alla delar av landet, i alla åldrar, i alla delar av samhället. Det är en stor väljargrupp, som inget parti har råd att missa”, konstaterar HRF och UH, som också framhåller att tillgänglighet vid politiska möten är en principiellt viktig fråga: ”Det handlar om demokrati och grundläggande, medborgerliga rättigheter. Om inte alla får möjlighet att följa och aktivt delta i det offentliga, politiska samtalet – har vi då en demokrati värd namnet?”

”Svensk politik hörs för dåligt!”

HRF har tagit fram ett valblad kallat ”Svensk politik hörs för dåligt” (pdf), som inte bara beskriver vår syn på frågan, utan också ger praktisk information om vad som krävs för att åstadkomma tillgänglighet för hörselskadade.

Läs mer om HRFs valfrågor >>

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.