Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-29">29 april 2017</time>

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus

Porträtt på Eva Blomquist
Eva Blomquist, vice förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund Foto: Lasse Hejdenberg

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus, trots att det finns bra metoder. Det konstaterar Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, i Sveriges Radios Ekot.
– I vissa landsting är det uruselt och det är ett jätteproblem, säger Eva, som själv har tinnitus.

Ungefär 1,5-2 miljoner personer har tinnitus, enligt Folhälsoenkäten 2016. De flesta tycker inte att det är så farligt – ljudet finns där, men de tänker inte så mycket på det.

Men cirka 2-3 procent av befolkningen besväras mycket av sin tinnitus. Därför är det oroande att HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen ofta kontaktas av personer som inte har fått någon hjälp alls för sin tinnitus. Denna bild bekräftas av tinnitusforskaren Christopher Cederroth vid Karolinska Institutet, som anser att  tinnituspatienter inte den vård de behöver.

Okunskap inom primärvården

– De studier som finns är alarmerande: 92 procent av patienterna med tinnitus är missnöjda med allmänläkarens vård, säger han i en intervju i Ekot.

En stor del av problemet är okunskap inom primärvården, tror Eva Blomquist, vice förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund:
– De säger ofta som man sa förr: ”Nu har du fått tinnitus, du får vänja vid det här, du får leva med det, det går inte att bota”. De känner inte till, verkar det som, att man kan och att man SKA remittera till hörselvården.

”Ett jätteproblem”

Någon kartläggning av tinnitusvården i landet finns inte, men Hörselskadades Riksförbund får tydliga signaler om att tillgången till tinnitusvård varierar mycket mellan olika landsting.

– I vissa landsting funkar det ganska bra, i vissa landsting är det uruselt, säger Eva Blomquist, som tycker landstingen måste börja prioritera tinnituspatienterna högre:
– Det finns ju bra behandlingsmetoder. Landstingen måste ta till sig det och erbjuda alla tinnituspatienter behandling. För det här är ett jätteproblem. Vård är jätteviktigt för att personer med tinnitus ska få en god livskvalitet, kunna få jobba och slippa bli sjukskrivna.

Finns hjälp att få

Det finns inget enkelt botemedel för tinnitus, men det finns god hjälp att få, som kan göra att en del blir mer eller mindre besvärsfria.

Den tinnitusbehandling som har varit mest framgångsrik är kognitiv beteendeterapi, i olika former. För den som har en hörselnedsättning kan hörapparater minska tinnitus markant. Många, med och utan hörselnedsättning, blir hjälpta av en så kallad maskeringsapparat, som avger ett vitt brus och ”maskerar” tinnitusljudet. Att minska stressen, träna och ta hand om sig själv brukar också ha stor effekt. Läs mer om tinnitus och tinnitusbehandling.

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Vi har tidigare berättat om den nya forskningsstudie som Christopher Cederroth och hans kolleger har presenterat, som visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor.

Frågor om tinnitus?

Hörsellinjen, en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF), erbjuder fakta och råd om tinnitus. På www.hörsellinjen.se/tinnitus hittar du fakta, tips och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning från Hörsellinjen. Mejla våra rådgivare via formuläret på hörsellinjen.se eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Länkar

Tinnitus kan sitta i dina gener (Sveriges Radio Ekot 2017-04-29)

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker (HRF.se 2017-03-13)

2-3 procent har svår tinnitus – får stöd i ny kampanj (HRF.se 2017-03-28)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.