Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-29">29 april 2017</time>

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus

Porträtt på Eva Blomquist
Eva Blomquist, vice förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund Foto: Lasse Hejdenberg

Alldeles för få får behandling för sin tinnitus, trots att det finns bra metoder. Det konstaterar Eva Blomquist, HRFs vice förbundsordförande, i Sveriges Radios Ekot.
– I vissa landsting är det uruselt och det är ett jätteproblem, säger Eva, som själv har tinnitus.

Ungefär 1,5-2 miljoner personer har tinnitus, enligt Folhälsoenkäten 2016. De flesta tycker inte att det är så farligt – ljudet finns där, men de tänker inte så mycket på det.

Men cirka 2-3 procent av befolkningen besväras mycket av sin tinnitus. Därför är det oroande att HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen ofta kontaktas av personer som inte har fått någon hjälp alls för sin tinnitus. Denna bild bekräftas av tinnitusforskaren Christopher Cederroth vid Karolinska Institutet, som anser att  tinnituspatienter inte den vård de behöver.

Okunskap inom primärvården

– De studier som finns är alarmerande: 92 procent av patienterna med tinnitus är missnöjda med allmänläkarens vård, säger han i en intervju i Ekot.

En stor del av problemet är okunskap inom primärvården, tror Eva Blomquist, vice förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund:
– De säger ofta som man sa förr: ”Nu har du fått tinnitus, du får vänja vid det här, du får leva med det, det går inte att bota”. De känner inte till, verkar det som, att man kan och att man SKA remittera till hörselvården.

”Ett jätteproblem”

Någon kartläggning av tinnitusvården i landet finns inte, men Hörselskadades Riksförbund får tydliga signaler om att tillgången till tinnitusvård varierar mycket mellan olika landsting.

– I vissa landsting funkar det ganska bra, i vissa landsting är det uruselt, säger Eva Blomquist, som tycker landstingen måste börja prioritera tinnituspatienterna högre:
– Det finns ju bra behandlingsmetoder. Landstingen måste ta till sig det och erbjuda alla tinnituspatienter behandling. För det här är ett jätteproblem. Vård är jätteviktigt för att personer med tinnitus ska få en god livskvalitet, kunna få jobba och slippa bli sjukskrivna.

Finns hjälp att få

Det finns inget enkelt botemedel för tinnitus, men det finns god hjälp att få, som kan göra att en del blir mer eller mindre besvärsfria.

Den tinnitusbehandling som har varit mest framgångsrik är kognitiv beteendeterapi, i olika former. För den som har en hörselnedsättning kan hörapparater minska tinnitus markant. Många, med och utan hörselnedsättning, blir hjälpta av en så kallad maskeringsapparat, som avger ett vitt brus och ”maskerar” tinnitusljudet. Att minska stressen, träna och ta hand om sig själv brukar också ha stor effekt. Läs mer om tinnitus och tinnitusbehandling.

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker

Vi har tidigare berättat om den nya forskningsstudie som Christopher Cederroth och hans kolleger har presenterat, som visar att enkelsidig och dubbelsidig tinnitus skiljer sig åt. Enkelsidig tinnitus beror oftare på miljöfaktorer, medan tinnitus på båda öronen kan ha genetiska orsaker. Dessutom visar undersökningen att dubbelsidig tinnitus är vanligare hos män än hos kvinnor.

Frågor om tinnitus?

Hörsellinjen, en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF), erbjuder fakta och råd om tinnitus. På www.hörsellinjen.se/tinnitus hittar du fakta, tips och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning från Hörsellinjen. Mejla våra rådgivare via formuläret på hörsellinjen.se eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Länkar

Tinnitus kan sitta i dina gener (Sveriges Radio Ekot 2017-04-29)

Dubbelsidig tinnitus kan ha ärftliga orsaker (HRF.se 2017-03-13)

2-3 procent har svår tinnitus – får stöd i ny kampanj (HRF.se 2017-03-28)

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.