Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via ”vanlig”, trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

I Sverige har vi något som kallas vidaresändningsplikt. Det innebär att ägare eller operatörer av trådbundna nät (kabel-, fiber- och kopparnät) är skyldiga att se till att anslutna hushåll kan ta emot vissa kanaler utan extra kostnad. I dag gäller detta public service-kanalerna SVT1, SVT2, SVT Barn/SVT24 och Kunskapskanalen.

Men behövs vidaresändningsplikten i dag, när allt fler ser tv via internet och olika streamingtjänster? Nej, tycker en del fastighetsägare och andra aktörer. Ja, absolut! konstaterar HRF i ett vårt remissvar till Kulturdepartementet på en rapport från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).

De flesta äldre ser fortfarande på ”vanlig” trådbunden tv

Stora delar av befolkningen, inte minst äldre, tar fortfarande del av tv-kanaler i huvudsak via trådbundna nät. Endast hälften av alla i åldern 65-74 år har tittat på streamad tv. I gruppen 75-85 år är andelen bara 38 procent (SCB 2022).

Att ta bort vidaresändningsplikten skulle därför begränsa tillgången till SVT och UR, och särskilt i åldersgrupper som redan är särskilt utsatta för digitalt utanförskap. Därmed skulle inte kanalerna kunna leva upp till sina public service-uppdrag; att tillgodose allmänhetens behov av allsidig, saklig och opartisk upplysning, innebär att hela allmänheten enkelt kunna ta del av deras utbud via sina tv-tjänster – även i ”vanlig” trådsänd tv.

Krav på att textningen ska följa med

Precis som Myndigheten för press, radio och tv vill vi inte bara ha kvar vidaresändningsplikten – vi vill utöka den. Det är viktigt att ändra i radio- och tv-lagen, så att det uttryckligen står att vidaresändningsplikten omfattar tillgång till textning, tolkning, uppläst text och annan tillgänglighet. för att säkerställa att hörselskadade, inte minst äldre hörselskadade, kan ta del av public service.

Så gott som dagligen kontaktas HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen av hörselskadade och närstående som inte lyckas få fram fungerande textning.
Det händer allt för ofta att det saknas stöd för textning. Situationen försvåras av att det finns en uppsjö av leverantörer, tv-apparater, boxar, hubbar, programvaror med mera. Flera aktörer skyller på varandra.
Att utöka vidaresändningsplikten så att den även omfattar textning, kan göra stor skillnad för många hörselskadade, inte minst äldre.

Ska vara lätt för alla att se SVT

Under årens lopp har HRF drivit fram höga krav på textning och hörbarhet i public service, med hänvisning till allmänhetens behov. I dag har SVT därför en särställning för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

Det märks inte minst i tider av kris och krig, när vårt behov av information är oändligt stort. När Ryssland anföll Ukraina hade SVT, TV4 och andra mediehus åtskilliga timmar av extrasändningar, men endast SVT textade i princip allt. När covid-19-pandemin bröt ut sände en rad medier direkt från viktiga presskonferenser, men bara SVT textade allt.

Detta gör att HRF anser att det behövs en så kallad framhävandereglering, som innebär att public service-kanaler är lätta att hitta och nå, oavsett leverantör, plattform och teknisk utveckling.

Relaterade nyheter

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.

 • WHO: ”Hög tid att ändra attityder till hörselnedsättning”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-03">3 mars 2024</time>

  WHO: ”Hög tid att ändra attityder till hörselnedsättning”

  Det finns en halv miljard hörselskadade runt om i världen – och de flesta får inte den hörselvård de behöver.
  Det beror bland annat på stigmatisering och tystnad. Det är hög tid att ändra attityder, prata mer om hörsel och satsa på hörselvård, uppmanar världshälsoorganisationen WHO, i dag, på World Hearing Day 3 mars.