Kategori: Nyhet
Datum:

Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via ”vanlig”, trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

I Sverige har vi något som kallas vidaresändningsplikt. Det innebär att ägare eller operatörer av trådbundna nät (kabel-, fiber- och kopparnät) är skyldiga att se till att anslutna hushåll kan ta emot vissa kanaler utan extra kostnad. I dag gäller detta public service-kanalerna SVT1, SVT2, SVT Barn/SVT24 och Kunskapskanalen.

Men behövs vidaresändningsplikten i dag, när allt fler ser tv via internet och olika streamingtjänster? Nej, tycker en del fastighetsägare och andra aktörer. Ja, absolut! konstaterar HRF i ett vårt remissvar till Kulturdepartementet på en rapport från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).

De flesta äldre ser fortfarande på ”vanlig” trådbunden tv

Stora delar av befolkningen, inte minst äldre, tar fortfarande del av tv-kanaler i huvudsak via trådbundna nät. Endast hälften av alla i åldern 65-74 år har tittat på streamad tv. I gruppen 75-85 år är andelen bara 38 procent (SCB 2022).

Att ta bort vidaresändningsplikten skulle därför begränsa tillgången till SVT och UR, och särskilt i åldersgrupper som redan är särskilt utsatta för digitalt utanförskap. Därmed skulle inte kanalerna kunna leva upp till sina public service-uppdrag; att tillgodose allmänhetens behov av allsidig, saklig och opartisk upplysning, innebär att hela allmänheten enkelt kunna ta del av deras utbud via sina tv-tjänster – även i ”vanlig” trådsänd tv.

Krav på att textningen ska följa med

Precis som Myndigheten för press, radio och tv vill vi inte bara ha kvar vidaresändningsplikten – vi vill utöka den. Det är viktigt att ändra i radio- och tv-lagen, så att det uttryckligen står att vidaresändningsplikten omfattar tillgång till textning, tolkning, uppläst text och annan tillgänglighet. för att säkerställa att hörselskadade, inte minst äldre hörselskadade, kan ta del av public service.

Så gott som dagligen kontaktas HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen av hörselskadade och närstående som inte lyckas få fram fungerande textning.
Det händer allt för ofta att det saknas stöd för textning. Situationen försvåras av att det finns en uppsjö av leverantörer, tv-apparater, boxar, hubbar, programvaror med mera. Flera aktörer skyller på varandra.
Att utöka vidaresändningsplikten så att den även omfattar textning, kan göra stor skillnad för många hörselskadade, inte minst äldre.

Ska vara lätt för alla att se SVT

Under årens lopp har HRF drivit fram höga krav på textning och hörbarhet i public service, med hänvisning till allmänhetens behov. I dag har SVT därför en särställning för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

Det märks inte minst i tider av kris och krig, när vårt behov av information är oändligt stort. När Ryssland anföll Ukraina hade SVT, TV4 och andra mediehus åtskilliga timmar av extrasändningar, men endast SVT textade i princip allt. När covid-19-pandemin bröt ut sände en rad medier direkt från viktiga presskonferenser, men bara SVT textade allt.

Detta gör att HRF anser att det behövs en så kallad framhävandereglering, som innebär att public service-kanaler är lätta att hitta och nå, oavsett leverantör, plattform och teknisk utveckling.

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...