Kategori: Nyhet
Datum:

Äldre män med hörapparat lever längre, visar ny forskning

Äldre, hörselskadade män lever längre om de använder hörapparat än om de inte gör det. Det visar en ny, isländsk forskningsstudie, som därmed ger klart besked om att fungerande kommunikation kan vara en fråga om liv och död.

President Clinton skaffade hörapparater och förbättrade därmed sina odds för ett långt liv. Foto: The Clinton Foundation
President Clinton skaffade hörapparater och förbättrade därmed sina odds för ett långt liv. Foto: The Clinton Foundation

Den isländska studien omfattade ungefär 5 000 personer. Den visade att äldre män med hörselnedsättning, eller både hörsel- och synnedsättning, som inte använder hörapparater, löper högre risk att avlida inom en femårsperiod än personer som använder hörapparat. Dödsorsakerna var flera, men framför allt hjärt-kärlsjukdomar.

Hörapparatanvändarna i studien var i genomsnitt äldre och hade större hörselnedsättningar än de som inte använde hörapparater. Ändå var dödligheten bland hörapparatanvändarna signifikant lägre än bland hörselskadade utan hörapparater. De som använde hörapparater levde ungefär lika länge som personer utan hörselnedsättning.

Bland kvinnor med hörselnedsättning fanns inga större skillnader i dödlighet. Studien fann inte heller några liknande samband mellan synnedsättning och dödlighet.

Forskningsstudien ”Impairments in hearing and vision impact on mortality in older people: the AGES-Reykjavik Study” publicerades av den vetenskapliga tidskriften Age and Ageing, Oxford Journals.

Enligt världshälsoorganisationen WHO ligger hörselnedsättning på Top 10-listan över de diagnoser i Europa som har störst inverkan på livskvaliteten.

HRF arbetar för regelbundna hörselkontroller för att göra det möjligt att tidigt upptäcka och åtgärda hörselproblem. På så sätt kan ytterligare hälsoproblem förebyggas och livskvaliteten höjas. Den isländska forskningsstudien bekräftar vikten av att HRF driver dessa frågor.

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...