Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-06-16">16 juni 2021</time>

Funkisrörelsen lämnade arbetsmarknadspolitiskt program till arbetsmarknadsministern

På onsdagen överlämnade funktionshinderrörelsen ett arbetsmarknadspolitiskt program till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Ett program med krav på reformer för personer med funktionsnedsättning, undertecknat av HRF och 49 andra organisationer.

Totalt 50 organisationer inom funktionshinderrörelsen, däribland Hörselskadades Riksförbund (HRF), har tagit fram ett program med 73 krav på reformer inom arbetsmarknadspolitiken.

Det digitala överlämnandet leddes av Elisabeth Wallenius, som representant Funktionsrätt Sveriges medlemsorganisationer, och HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam, som representant för de organisationer som inte ingår i paraplysamarbetet.

Fler åtgärder krävs från politiken

Båda två poängterade att det inte räcker med enstaka åtgärder från politiken, de pekade även på den samsyn som råder inom rörelsen gällande de problem som finns för att personer med funktionsnedsättning ska få och inte minst behålla ett jobb.

– Vi vill att vårt program ska bli grund för en nystart för arbetsmarknadspolitiken när det gäller personer med funktionsnedsättning. Området har varit eftersatt under en lång period och mycket kan göras, sa Mattias Lundekvam till arbetsmarknadsministern.

Fokus på utmaningar och lösningar

Programmet består av 73 förslag som funktionshinderorganisationerna anser vara fullt genomförbara. Förslagen pekar på de utmaningar som finns, men visar även på möjliga lösningar.

En enkel, men viktig, åtgärd är att byta ut termen ”nedsatt arbetsförmåga”, som används av myndigheter och andra inom arbetsmarknadsområdet.

– Vi menar att termen ”nedsatt arbetsförmåga” måste bort. Det är generaliserande och förstärker bara unkna fördomar att vi som individer är en belastning för samhället. Utgångspunkten blir vad vi inte klarar av, i stället för att fokusera på det vi kan, säger Mattias Lundekvam i en intervju med tidningen Syre..

Fortsatt dialog

Det blev ett uppskattat möte med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som tackade för förslagen och meddelade att hon ser fram emot en fortsatt dialog om frågorna.

Nödvändiga arbetsmarknadsreformer – funktionsrättsrörelsens 73-punktsprogram (2021-06-16).

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.