Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-20">20 april 2017</time>

Bangers på fotbollsmatcher vållar hörselskador

Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF,
Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF

Knallskott, så kallade bangers, har blivit ett stort gissel inom fotbollen. Spelare, bollkallar och barn i publiken utsätts för hörselskadliga explosioner – nu senast på tisdagens match AIK-Hammarby.
– Sluta, vädjar Lena Gustafson Wiberg, som i dag lever med tinnitus och hörselnedsättning efter ett knallskott på en fotbollsmatch.

”AIK Fotboll uppmanar samtliga besökare att inte kasta bangers, vare sig det gäller samling, marsch eller på arenan. Vi har upprepat dokumenterade hörselskador samt traumatiska upplevelser på arbetande personal och supportrar, vilket inte är acceptabelt.”

Dessa rader skrev AIK på webben i tisdags. Då hade Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby fått avbrytas i den första halvleken, sedan någon på läktaren kastat in en banger på innerplan. Den landade i närheten av en bollkalle, som förtvivlat höll sig för öronen under lång tid efteråt, trots att han hade på sig öronproppar vid tillfället.

Dömd för vållande av kroppskada

Det som hände var knappast unikt. Trots att fotbollsklubbarna har uppmanat publiken att inte använda knallskott av olika slag har det blivit allt vanligare de senaste åren. Dessutom är de ganska lätta att smuggla in på fotbollsarenorna – bangers är små och kan gömmas i kläderna.

I januari dömdes en man till två månaders fängelse för vållande av kroppskada, sedan han kastat en banger mot fotbollspelaren Tobias Sana. Sana fick en tillfällig hörselskada och brännskador.

Ibland går det ännu värre. Som när 13-årige Ludvig drabbades av varaktig tinnitus efter en bangerexplosion på en match mellan IFK Norrköping och Elfsborg hösten 2015.

Exploderade i handen

Eller som när Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF, skulle plocka bort ett inkastat föremål från plan under en träningsmatch mellan Djurgården och Union Berlin – och förmålet, en banger, exploderade i hennes hand. Handen klarade sig, men knallskott kan ha ljudstyrkor på upp emot 170 decibel – så Lenas öron tog stryk:
– Efter ett par veckor märkte jag ett tjutande ljud som inte ville ge sig. Det visade sig också att jag hade fått nedsatt hörsel, berättar Lena.

”Låter inte tinnitus vinna”

I dag har Lena hittat sitt sätt att hantera tinnitusljudet. I HRFs broschyr ”Att leva med tinnitus” förklarar hon:
– Rätt tidigt bestämde jag mig för att inte låta min tinnitus vinna. Det är jag som ska ha kontroll! När besvären dyker upp försöker jag tänka på att det kommer bli bättre. Jag är också glad att jag har vågat ta hjälp av hörselvården; det finns en uppsjö av verktyg som kan göra vardagen med tinnitus lättare.

Vädjar till fansen

HRFs tidning Auris intervjuade Lena om hennes upplevelser. Då berättade hon att hon hade gått ut i sociala medier och vädjat till fotbollsfansen att inte använda bangers: ”Jag älskar mitt jobb och vill kunna arbeta alla matcher. Jag vill inte heller att andra ska skadas på samma sätt”.

Foto: Liza Simonsson

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.