Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-20">20 april 2017</time>

Bangers på fotbollsmatcher vållar hörselskador

Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF,
Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF

Knallskott, så kallade bangers, har blivit ett stort gissel inom fotbollen. Spelare, bollkallar och barn i publiken utsätts för hörselskadliga explosioner – nu senast på tisdagens match AIK-Hammarby.
– Sluta, vädjar Lena Gustafson Wiberg, som i dag lever med tinnitus och hörselnedsättning efter ett knallskott på en fotbollsmatch.

”AIK Fotboll uppmanar samtliga besökare att inte kasta bangers, vare sig det gäller samling, marsch eller på arenan. Vi har upprepat dokumenterade hörselskador samt traumatiska upplevelser på arbetande personal och supportrar, vilket inte är acceptabelt.”

Dessa rader skrev AIK på webben i tisdags. Då hade Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby fått avbrytas i den första halvleken, sedan någon på läktaren kastat in en banger på innerplan. Den landade i närheten av en bollkalle, som förtvivlat höll sig för öronen under lång tid efteråt, trots att han hade på sig öronproppar vid tillfället.

Dömd för vållande av kroppskada

Det som hände var knappast unikt. Trots att fotbollsklubbarna har uppmanat publiken att inte använda knallskott av olika slag har det blivit allt vanligare de senaste åren. Dessutom är de ganska lätta att smuggla in på fotbollsarenorna – bangers är små och kan gömmas i kläderna.

I januari dömdes en man till två månaders fängelse för vållande av kroppskada, sedan han kastat en banger mot fotbollspelaren Tobias Sana. Sana fick en tillfällig hörselskada och brännskador.

Ibland går det ännu värre. Som när 13-årige Ludvig drabbades av varaktig tinnitus efter en bangerexplosion på en match mellan IFK Norrköping och Elfsborg hösten 2015.

Exploderade i handen

Eller som när Lena Gustafson Wiberg, supporterkontakt hos Djurgårdens IF, skulle plocka bort ett inkastat föremål från plan under en träningsmatch mellan Djurgården och Union Berlin – och förmålet, en banger, exploderade i hennes hand. Handen klarade sig, men knallskott kan ha ljudstyrkor på upp emot 170 decibel – så Lenas öron tog stryk:
– Efter ett par veckor märkte jag ett tjutande ljud som inte ville ge sig. Det visade sig också att jag hade fått nedsatt hörsel, berättar Lena.

”Låter inte tinnitus vinna”

I dag har Lena hittat sitt sätt att hantera tinnitusljudet. I HRFs broschyr ”Att leva med tinnitus” förklarar hon:
– Rätt tidigt bestämde jag mig för att inte låta min tinnitus vinna. Det är jag som ska ha kontroll! När besvären dyker upp försöker jag tänka på att det kommer bli bättre. Jag är också glad att jag har vågat ta hjälp av hörselvården; det finns en uppsjö av verktyg som kan göra vardagen med tinnitus lättare.

Vädjar till fansen

HRFs tidning Auris intervjuade Lena om hennes upplevelser. Då berättade hon att hon hade gått ut i sociala medier och vädjat till fotbollsfansen att inte använda bangers: ”Jag älskar mitt jobb och vill kunna arbeta alla matcher. Jag vill inte heller att andra ska skadas på samma sätt”.

Foto: Liza Simonsson

Relaterade nyheter

  • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

    Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

    Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

  • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

    Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

    Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
    Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

  • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

    Akut audionombrist orsakar årslånga köer

    I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
    "Förödande", säger HRF.