Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-04-04">4 april 2017</time>

DEBATT: ”Barn med hörselskada får ta smällen”

Jonathan Wahlström
Jonathan Wahlström

”Kompetensen håller på att försvinna från våra skolor och det är döva barn och barn med hörselskada som tar smällen när politiker inte tar sitt ansvar för att garantera deras rätt till likvärdig utbildning”. Det skriver Unga Hörselskadade (UH) i en debattartikel i Dagens Samhälle, med anledning av bristen på lärare med specialkompetens.

Nyligen rapporterade SVT Nyheter Västernorrland att den statliga specialskolan Kristinaskolan i Härnösand hade tvingats tillsvidareanställa en lärare som inte kan teckenspråk, trots att skolan bedriver undervisning både på teckenspråk och svenska. Skolan kräver egentligen att varje lärare ska vara utbildad speciallärare med inriktning mot döv-hörsel, men bristen på speciallärare i landet gjorde att skolan till slut måste frångå sin egna grundkrav.

Det här är ingen isolerad händelse, konstaterar Unga Hörselskadades ordförande, Jonathan Wahlström, i en debattartikel i Dagens Samhälle: ”Vi ser detta som ännu en effekt av de strukturella problem som genomsyrar specialskolan. Att utbildning för barn och unga med hörselskada inte prioriteras högre är ett allvarligt samhällsproblem.”

Nu vill UH att hela systemet för utbildning av lärare till specialskolan ska ses över: ”Utbildningen måste stämma med de skolorna efterfrågar och utgå ifrån de behov som döva elever och elever med hörselskada har för att kunna få en likvärdig utbildning. I dag behöver man först bli lärare, därefter speciallärare och sen, om inte innan, lära sig teckenspråk. Det är för många steg som gör att utbildningen inte blir attraktiv. Därutöver behöver fler lärarhögskolor erbjuda möjligheten att utbilda sig till speciallärare med specialisering mot personer med hörselskada och döva.”

Konsekvenserna blir allvarliga, varnar Jonathan Wahlström: ”Det är döva barn och barn med hörselskada som tar smällen när politiker inte tar sitt ansvar för att garantera deras rätt till likvärdig utbildning”.

Länkar

DEBATT: ”Barn med hörselskada får ta smällen” (Dagens Samhälle 2017-04-04)

Lärarbrist: Dövlärare anställs utan att kunna teckenspråk (SVT Nyheter Västernorrland 2017-03-30)

Unga Hörselskadade, www.uh.se

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.