Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-23">23 juni 2016</time>

Världens hörselskadade kräver hörteknik med telespole

På torsdagen antog hörselskadades världsorganisation, IFHOH, den så kallade”Washingtondeklarationen”. Det innebär att hörselskadeorganisationer från hela världen nu ställer sig bakom krav på hörapparater och hörhjälpmedel av hög kvalitet, till en rimlig kostnad. Dessutom tar IFHOH stark ställning för telespole, vilket HRF välkomnar:
– Ett klokt beslut, säger Mattias Lundgren, HRFs förbundsordförande.

Alla som behöver måste få tillgång till hörapparater, kommunikationssystem och annan hörteknik av hög kvalitet. Ingen ska nekas hörapparater och andra hjälpmedel för att de inte har råd med dem. Det är ett av budskapen i den så kallade ”Washingtondeklarationen” (pdf), som antogs på torsdagen, vid IFHOHs Biannual General Meeting som ägde rum just i Washington D.C.

Krav på telespole

En annan viktig del i deklarationen är kravet på telespole. Hörselskadades organisationer är djupt oroade över en utveckling som innebär att det blir allt mindre vanligt med telespole och teleslinga, trots att det är en beprövad och mycket effektiv teknik, och trots att det ännu inte finns någon annan teknik som fullt ut kan ersätta denna kommunikationslösning.

Historiskt dokument

”Washingtondeklarationen” är ett historiskt dokument, och ett viktigt steg framåt i hörselskadades internationella samarbete. I många av världens länder måste hörselskadade betala stora summor för att få bra hjälpmedel. Personlig ekonomi blir avgörande för tillgången till hörselvård. En del länder har inte ens en utbyggd hörselvård. Förebilden till dokumentet är ”Essendeklarationen”, som antogs förra året av den europeiska hörselskadeorganisationen, EFHOH.

IFHOH (International Federation of Hard of Hearing People) är en samarbetsorganisation för världens hörselskadeorganisationer. Tillsammans representerar de över 15 procent av världens befolkning –  så många har en hörselnedsättning.

Läs hela ”Washingtondeklarationen” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.