Stockholm
Barn och vuxna som bor i Stockholm och har hörselproblem har rätt till specialistvård via regionens sjuk- och hälsovård. Hörselmottagningar, den utvidgade hörselrehabiliteringen och öron-näsa-hals-kliniken erbjuder hörselvård för olika hörselskador, i olika situationer och i olika skeden av livet.
Kontakta hörselvård barn och vuxna i region STOCKHOLM
Kontaktuppgifter hörselvården i Region Stockholm
Hörselundersökning och utprovning av hörapparater för vuxna och barn
Primär hörselvård, vuxna
Personer med lindriga till måttliga hörselnedsättningar vänder sig till en hörselmottagning inom vårdvalet, det krävs ingen remiss.
Här är alla auktoriserade hörselmottagningar i Stockholms län.
Hörselmottagningarna finns även listade på 1177.
För dig med lindrig till måttlig hörselnedsättning.Fördjupad hörselrehabilitering, vuxna
Hörselrehabilitering för vuxna
Rosenlunds sjukhus, Tideliusgatan 12, plan 9
Telefon: 08-123 836 60, SMS: 070-48 45 601
För dig med grav hörselnedsättning eller behov av utökat stöd.Hörselhabilitering, barn och ungdom
Hörselhabiliteringen, barn och ungdom,
Rosenlunds Sjukhus, Tideliusgatan 12, plan 8
Telefon: 08-123 836 70Hörapparatservice
1) Du som provat ut hörapparater ur regionens sortiment:
Rosenlunds hörapparatserviceService för dig som fått hörapparater och hörhjälpmedel av hörselrehabiliteringen på Rosenlund, Karolinska
HearU Service av hörapparatsinsatser
Telefon: 08 – 668 47 29
Adress: Götgatan 92Kommsyn, Region Stockholm : Service av hjälpmedel för dig som är listad på auktoriserad hörselmottagning och har hörapparater ur regionens sortiment.
Telefon: 08-123 475 30
Adress: Bergtallsvägen 10, 2 trappor, Fruängen
Öppettider: 8-16.30 helgfri vardag2) Du som köpt dina hörapparater av hörselmottagning med rekvisition (Fritt val) och med reparationskonto:
Kontakta din hörselmottagningHörsel- och balanskliniken diagnostik, barn och vuxna
Hörsel och balanskliniken, diagnostik Solna
Telefon: 08-517 769 50
Hörsel och balanskliniken, diagnostik Huddinge
Telefon: 08-585 815 60CI-kliniken, barn och vuxna
Mottagning Hörselimplantat
Telefon: 08-585 878 74Öron-Näsa-Hals-specialister
ÖNH-mottagningar i Stockholm, listade på 1177
Du kan även kontakta ÖNH- mottagningarna via e-tjänster på 1177, Mina vårdkontakter.
om hörselvård För vuxna i region stockholm
Hörselundersökning och utprovning av hörapparater
Hörselchecken och ”fritt val av hörapparat” tas bort
Den första januari 2025 kan försvinner hörselchecken eller även kallat rekvisitionen, det så kallade ”fritt val av hörapparat”.
Vårdval hörselmottagning fortsätter, och du kan fortfarande välja vilken hörselmottagning du vill gå till.
Skillnaden är att du kommer inte längre behöva välja mellan att låna eller köpa hörapparater på hörselmottagningar som regionen har avtal med, mottagningarna ska enbart arbeta med regionens sortiment. Läs mer här.
Den första januari 2025 försvinner ”fritt val av hörapparat”. Du kan fortfarande välja vilken hörselmottagning du vill gå till men du behöver inte längre välja mellan att låna eller köpa hörapparater på hörselmottagningar som regionen har avtal med.
Behövs remiss?
Nej det behövs ingen remiss. Du med lätt till måttlig hörselnedsättning vänder sig till en auktoriserad hörselmottagning som du själv väljer, så kallat vårdval. Dessa hörselmottagingar är godkända av Region Stockholm och ska följa avtal med regionen.
Är du gravt hörselskadad eller tidigare fått hörapparater på hörselrehabiliteringen för vuxna på Rosenlunds sjukhus ska du vända dig direkt till dem.
Tänk på att innan du bestämmer dig bör du ta reda på vad de olika alternativen innebär. Skillnaderna kan vara stora när det gäller kostnader, service, rådgivning, utbud med mera mellan de olika hörselmottagningarna. Läs mer om att välja hörselmottagning längre ner på sidan.
Vem får provat ut hörapparater?
Hörapparater provas ut till personer som har en hörselnedsättning på 25 dB i tonmedelvärde (TMV4) på bästa örat.
Vad finns det för hörapparater?
Region Stockholm har ett upphandlat sortiment av hörapparater. Regionen köper hörapparater från samma hörapparattillverkare som provas ut privat. Mottagningarna ha egna upphandlade sortiment av hörapparater som de säljer med hörselcheck. Var medveten om att de större hörselkedjorna provar i princip bara ut hörapparatmärket med koppling till sina egna ägare.
Läs längre ner på sidan om skillnaderna i villkor mellan regionens upphandlade sortiment av hörapparater och att köpa hörapparater med hörselcheck.Vad kostar det att prova ut hörapparater i region Stockholm?
Det kostar 600 kronor i utprovningsavgift, för en eller två hörapparater. Utprovningsavgiften på 600 kronor gäller oavsett om du väljer hörapparater ur regionens sortiment eller köper hörapparater med hörselcheck (detta alternativ försvinner från och med första januari 2025). Dessutom betalar du 275 kr i besöksavgift per besök, besöksavgiften ingår i högkostnadsskyddet.
Köper du hörapparater med hörselcheck kan det tillkomma mellanskillnad som du själva måste lägga till. Det finns även hörapparater som du kan köpa och som täcks av hörselchecken, då betalar du bara utprovningsavgiften på 600 kronor. Se till att hörselmottagningen är tydliga, så du förstår om utprovningen gäller ett köp av hörapparater, eller om det är ett lån ur regionens sortiment.
Vem äger och försäkrar hörapparaten?
- När du provar ut hörapparater via Region Stockholm upphandlade sortiment lånar du hörapparaterna. Hörapparater skrivs av med 20 procent per år.
- Köper du hörapparaterna med hörselcheck äger du hörapparaterna. I köpet ingår ett reparationskonto, i övrigt får du själv stå för reparation och service. Flyttar du eller befinner dig på resa i annan region kommer du inte få hjälp med hörapparater du köpt i den nya regionen eftersom du äger hörapparaterna själv.
Vid eventuell förlust av hörapparaterna måste du själv stå för nya hörapparater och utprovning. Kontrollera därför att du har en försäkring som täcker förlust eller skada på hörapparaten.
Hur ofta får jag byta hörapparat?
I Region Stockholm får du prova ut en ny efter fyra år eller vid behov tidigare. Försämrad hörsel, uttjänt hörapparat med mera är vanliga orsaker till att prova ut en ny hörapparat. I hela landet är det vanligt att byta hörapparat med fyra till fem års mellanrum.
Systemet med vårdval och hörselcheckar
Läs vad Hörselskadades Riksförbund (HRF) anser om systemet med vårdval och hörselcheckar.
Hörselchecken (rekvisitionen) för ”Fritt Val av hörapparat” är:
- En hörapparat (mono) 2 380 kronor inklusive öroninsats
- Två hörapparater (stereo) 4 760 kronor inklusive öroninsats
- Du får även tillgång på ett reparationskonto 1 020 kr per hörapparat
Att välja hörselmottagning och hörapparatsortiment
Första januari försvinner ”Fritt val av hörapparat”
Hörapparater och sortiment
Från med 2025 ska hörselmottagningar som har avtal med region Stockholm om grundläggande hörselrehabilitering endast prova ut hörapparater ur regionens sortiment, mot en utprovningsavgift på 600 kronor.
Regionen har upphandlat ett urval av hörapparater (pdf) från de stora hörapparattillverkarna. De upphandlade hörapparaterna omfattar de flesta behoven, är kompatibla med mobiler, kan kopplas till externa hörhjälpmedel, finns i olika modeller etc. – du behöver inte köpa hörapparater privat ”för att få något bättre”.
Läs information från Region Stockholm hörselvård och utprovning av hörapparater.
Hörselmottagningar
Du som har lindrig till måttlig hörselnedsättning tillhör ”primär” hörselvård, och vänder till valfri hörselmottagning som utför ”primär” hörselvård åt regionen.
Personer med utökat behov, till exempel barn och ungdomar med hörselnedsättning och gravt hörselskadade ska vända sig till hörselrehabiliteringen på Rosenlunds sjukhus, Karolinska.
Även personer med lindriga till måttliga hörselnedsättningar kan ta del av hörselrehabiliteringen på Rosenlund vid utökade behov, till exempel träffa hörselpedagog, kurator eller delta på grupprehabilitering, det kräver remiss av audionom eller läkare.Regionen planerar att under 2026 öppna en primär hörselmottagning i regionens regi.
Läs information från Region Stockholm hörselvård och utprovning av hörapparater.
Att välja hörselmottagning i region Stockholm (vårdval)
Du med lätt till måttlig hörselnedsättning vänder dig till en auktoriserad hörselmottagning som du själv väljer, så kallat vårdval.
De stora kedjorna av hörselmottagningar ägs av hörapparattillverkare och provar i första hand ut sina egna hörapparatmärken.
- William Demant Holding äger hörselmottagningarna Audika (före detta Audionomerna, Hörsam, Suavis och Avesina) samt äger hörapparattillverkarna Oticon och Bernafon.
- Sonova äger hörselmottagningarna AudioNova (före detta Din Hörsel, Hörseltjänst, Audium och Hörbart) samt hörapparattillverkarna Phonak.
Vill du få tillgång till fler hörapparatmärken på marknaden, välj en ”oberoende” hörselmottagning”. Läs på hörselmottagningarnas webbar om de beskriver sig själva som ”oberoende”. Skillnaderna kan också vara stora när det gäller kostnader, service, rådgivning, utbud med mera mellan de olika hörselmottagningarna.
Två olika val för hörapparater i region Stockholm
Det finns två olika system för att prova ut hörapparater i Region Stockholm. På hörselmottagningarna kan du välja mellan regionens sortiment av upphandlade hörapparater samt ”fritt val” med ett ”bidrag” kan du välja ur ett privat sortiment som hörselmottagningen styr över, detta försvinner 2025.
- Hörapparater ur regionens upphandlade sortiment
En hörapparat som regionen erbjuder är ett lån, men regionen tar ut en utprovningsavgift på 600 kronor (oavsett om du ska ha en eller två hörapparater) samt besöksavgift 275 kronor. Regionen har gjort ett urval och upphandlat hörapparater som passar de flesta typer av hörselnedsättningar och behov.
Här är en lista över regionens upphandlade hörapparater av - FÖRSRVINNER från och med första januari 2025. Hörapparater med rekvisition ur hörselmottagningens privata sortiment (så kallat ”Fritt val”)
”Fritt val” innebär att du får ett bidrag (rekvisition/”hörselcheck”) från regionen för att prova ut hörapparater som inte finns i region Stockholms upphandlade sortiment av hörapparater. Du får stå för eventuell mellanskillnad själv. Även detta alternativ har en utprovningsavgift på 600 kronor samt besöksavgift 275 kronor. Bidragen får du aldrig hantera själv, utan hörselmottagningen sköter detta.
Rekvisitionsbeloppen är:
- En hörapparat (mono) 2 380 kronor inklusive öroninsats
- Två hörapparater (stereo) 4 760 kronor inklusive öroninsats
- Du får även tillgång på ett reparationskonto 1 020 kr per hörapparat
Att ”välja” hörapparater i Region Stockholm (”fritt val”)
De flesta hörselmottagningar rekommenderar bara hörapparater ur sitt eget privata sortiment. Följden av det är att i stort sett alla (92 procent) av de som provar ut hörapparater i Stockholms län köper sina hörapparater – trots att de har rätt till bra hörapparater ur regionens upphandlade sortiment, utan extra kostnad.
Även om du blir föreslagen hörapparater för 600 kronor kan det vara fråga om ett köp. Kolla igenom alla papper innan du skriver under. Om det står ”köp” någonstans har du inte fått hörapparater ur regionens sortiment, utan du har köpt dem via ”fritt val”.
Systemet med vårdval och hörselcheckar
Läs mer om vad Hörselskadades Riksförbund (HRF) anser om vårdval och hörselcheckar.
Vanliga frågor och svar: Att skaffa hörapparater i Region Stockholm
Vanliga frågor och svar: Att skaffa hörapparater i Region Stockholm
Finns det en primär hörselmottagning som drivs av regionen?
SVAR: Nej. Region Stockholm planerar att öppna en regiondriven primär hörselmottagning 2026.Levererar regionen hörapparater endast en gång i månaden till hörselmottagningarna?
SVAR: Nej. Leveranstiden är fem arbetsdagar från KommSyn till hörselmottagningen. KommSyn är region Stockholms hjälpmedelscentral.Måste jag åka till KommSyn i Älvsjö för reparation och service om jag väljer hörapparater ur regionens sortiment?
SVAR: Nej. Hörselmottagningarna har ett avtal med regionen om utprovning och service av hörapparater och ska hjälpa dig med detta.Varför är det så dyrt med hörapparater?
SVAR: Du ska absolut skaffa hörapparater om en hörselundersökning visar att du behöver hörapparater! Men du behöver inte köpa dem – du har rätt till bra hörapparater från Region Stockholms upphandlade sortiment, för en utprovningsavgift på 600 kronor. Tyvärr känner inte alla till det, och därför är det i dag många som köper sina hörapparater, helt i onödan. Du hittar en sammanställning av det upphandlade sortimentet härHörapparaterna från regionen är ett lån. Lånar du ett hjälpmedel av regionen får du fortsatt hjälp med hjälpmedlet om du flyttar till en annan regionen eller befinner dig där tillfälligtvis.
Men är inte dyrare hörapparater bättre?
SVAR: Du hör inte bättre med en hörapparat för att du betalar mer för den. De hörapparater som finns i regionens sortiment är av ungefär samma märken som de som finns på privata marknaden. Prisskillnaden beror främst på att vid privat köp gäller fri prissättning samt moms. Regionen gör istället större upphandlingar och kan då pressa priserna rejält. En hörapparat som kostar 10 000-15 000 kronor på en privat mottagning kan regionen upphandla för cirka 1 000-2 500 kronor. Det går inte att jämföra priset eller kvalitén på hörapparater med andra konsumentprodukter på en fri marknad. Hörapparater är ett hjälpmedel som ska provas ut och förskrivas av legitimerad audionom inom hälso- och sjukvården.Regionens sortiment ska dessutom täcka de flesta behov. Men om din audionom bedömer att du behöver en typ av hörapparater som inte finns i sortimentet kan hen köpa in en sådana, på regionens bekostnad. Läs vad Region Stockholm skriver om de olika sortimenten (pdf)
Jag har inte fått någon information om att regionen har ett hörapparatsortiment?
SVAR: Nio av tio som skaffar hörapparater i Stockholms län köper dem privat, trots att de har rätt till hörapparater från regionen. Många av dem har – helt felaktigt – fått veta av sin hörselmottagning att de måste köpa hörapparater privat för att få något som är bra. En del har inte ens fått veta att regionen har hörapparater.Hur har det kunnat bli så här?
SVAR: Region Stockholm har infört vårdval och hörselcheckar inom hörselvården. De som behöver hörapparater ska först välja mellan olika auktoriserade hörselmottagningar. Vid den valda mottagningen ska de sedan kunna välja mellan att prova ut hörapparater ur regionens upphandlade sortiment eller ur mottagningens privata utbud. För varje hörapparat som säljs ur det privata utbudet kan mottagningen ”lösa in” en hörselcheck hos regionen: 2 380 kronor per hörapparat.Om mottagningen provar ut en dyr hörapparat för 10 000 kronor får mottagningen inte bara hörselchecken från regionen – ”kunden” får lägga till den överskjutande summan ur egen ficka. Om mottagningen istället provar ut en hörapparat som har samma pris som hörselchecken, vilket är vanligt, så betalar regionen oftast överpris för hörapparaten. Mottagningarna tar nämligen ut hela hörselchecksumman från regionen, även om hörapparaten är betydligt billigare i inköp.
Men får jag inte mer valfrihet om jag köper hörapparater privat?
SVAR: Majoriteten av hörselmottagningarna ägs av koncerner som tillverkar hörapparater. När du vänder dig till vissa mottagningar är det troligt att du blir uppmanad att köpa vissa hörapparatmärken – som ofta råkar vara de märken som tillverkas av den mottagningens ägarkoncern…Samtidigt är det viktigt att veta att om du vill höra så bra som möjligt kan du inte välja hörapparat helt själv. Du behöver vägledning av en legitimerad audionom som kan tala om vilka hörapparater och vilka funktioner som passar just din hörselnedsättning och din livssituation, och som kan göra de individuella inställningar och anpassningar som du behöver för att höra optimalt. Genom en öppen, lyhörd – och gärna frågvis – dialog med din audionom kan ni tillsammans hitta den lösning som passar dig bäst. Du kan behöva prova olika inställningar och hörapparater under en period, med återbesök för finjusteringar. Hela denna process kan och bör vara densamma oavsett om du provar ut hörapparat inom regionen eller privat.
Andra hörhjälpmedel
Vart vänder du dig för övriga hörhjälpmedel?
Din audionom kan ge dig information om, och hjälpa dig att skaffa de hörhjälpmedel du behöver.
Vilka hörhjälpmedel kan regionen prova ut?
Stolslinga, varseblivningshjälpmedel, kommunikationssystem, optiska signaler med mera. Läs mer på region Stockholms webb om vilka hörhjälpmedel regionen kan erbjuda: ”Att samtala” och ”Ta del av information i samhället”.
Vem kan få hörhjälpmedel, utöver hörapparater?
Det är brukarens behov som ligger till grund för bedömningen. För vissa hjälpmedel anges ett decibelvärde som riktvärde. För TV-hjälpmedel är riktvärdet tonmedelvärde 50 dB eller sämre på bästa örat.
”Fritt val av” hjälpmedel
Vill du välja någonting annat än det som regionen erbjuder kan du be om rekvisition till fritt val och välja vad du vill ha från en privat försäljare. Eventuell mellanskillnad i pris betalar du själv.
Läs mer om fritt val av hjälpmedel på Vårdgivarguidens webbsidaÄven här görs en behovsbedömning samt att tonmedelvärde kan vara till grund för beslut.Vad kostar det?
Det är ingen kostnad. Regionen äger hjälpmedlet som provas ut.
Skaffar du hjälpmedel genom ”Fritt val av hjälpmedel” och bidraget (rekvisitionen) inte täcker summan behöver du själv lägga in mellanskillnaden. Du äger själv hjälpmedlet om du väljer ”Fritt val” och får själv stå för reparation och service.Att skaffa Arbetshjälpmedel
Om du behöver arbetshjälpmedel i ditt arbete kan hörselmottagningar och den fördjupade hörselrehabiliteringen ge information – det ingår i deras uppdrag. Hörselmottagningarna kan utreda ditt behov och föreslå arbetshjälpmedel. Detta med stöd av Försäkringskassan. Är du anställd första året eller har visstidsanställning är det Arbetsförmedlingen som ger stöd kring arbetshjälpmedel på arbetsplatsen.
Stöd, råd och fördjupad hörselrehabilitering
Alla som har/får en hörselskada kan behöva olika typer av råd, stöd och insatser som gör det enklare att hantera olika delar av vardagen och livet.
Hörselnedsättning
Den fördjupade hörselrehabiliteringen på Rosenlund kan bland annat hjälpa till med hörhjälpmedel, kommunikationsstrategier samt pedagogiskt och psykosocialt stöd. Det kan till exempel handla om information om arbetshjälpmedel till arbetsplatsen, kurser i teckenspråk eller TSS, grupprehabilitering och rådgivande samtal. Även dina närstående och anhöriga kan få stöd.
Hörselimplantat
Vanliga hörapparater räcker inte till för alla. En del hörselskadade har behov av hörselimplantat. Audionom och öronläkare kan remittera till Mottagning Hörselimplantat Huddinge för utredning av implantat.
Tinnitus och ljudöverkänslighet
Det kan finnas olika orsaker till tinnitus eller ljudöverkänslighet. Ofta krävs utredning av öronspecialist för att komma till hörselvården vid besvär med tinnitus och ljudöverkänslighet. Om du har en hörselnedsättning och tinnitus kan utprovning av hörapparater minska eller ta bort besvären. Den fördjupade hörselrehabiliteringen kan ge information och stöd vid tinnitusbesvär och ljudöverkänslighet. Här kan du läsa mer om tinnitusutredning på Karolinska sjukhuset i Solna och om tinnitusrehabilitering på Rosenlund.
Menières sjukdom
Om du har eller misstänker att du har Menières sjukdom ska du se till att komma läkare med specialistkompetens inom yrselsjukdomar, för utredning och behandling. I Stockholm finns den kompetensen vid Hörsel- och balanskliniken diagnostik på Mottagning Hörsel och balans Solna eller Mottagning Hörsel och balans Huddinge
hörselvård för barn i region stockholm
Om du undrar om ditt barn har en hörselskada
I Sverige hörseltestas nyfödda under de första dagarna. Men en hörselskada kan också visa sig eller uppstå senare under barndomsåren, och det kan ta tid innan det märks. Därför är det viktigt med regelbundna hörselkontroller under hela uppväxten.
Om du som är förälder anar att ditt barn kan ha en hörselskada ska du inte vänta och se, utan genast vända dig till Öron-näsa-hals-mottagning eller hörselvården. Om det krävs remiss vänd er barnavårdscentralen (BVC), skolhälsovården eller vårdcentralen (kontaktuppgifter, se www.1177.se) för att genomföra ett hörseltest hos dem eller få en remiss och göra ett hörseltest hos hörselvården. Om ni redan har haft kontakt med hörselvården, och nu märker att barnets hörsel verkar ha förändrats, ska ni vända er direkt till hörselvården.
Om ditt barn har en hörselskada
Om ett hörseltest visar att ditt barn har en hörselnedsättning är det viktigt att det genomförs en hörselutredning. Hörselutredningen genomförs av hörselvården i er region. Ditt barn får då genomföra olika typer av hörselmätningar och får en bedömning av hörselskadans orsak och omfattning, i samarbete med olika yrkesgrupper inom hörselvårdens barnteam.
När diagnosen är ställd utarbetas en habiliteringsplan av barnteamet (se nedan), i samråd med familjen. Planen kan omfatta olika medicinska, psykosociala, pedagogiska, tekniska och kommunikativa insatser. Målet är att ditt barn ska få en bra start i livet. Under resans gång kan familjen möta audionomer, audiologer (hörselläkare), öronläkare, psykologer, kuratorer, tekniker, pedagoger, teckenspråkslärare och logopeder. Det kan också vara aktuellt med remiss till ÖNH-mottagning eller CI-klinik, för annan medicinsk behandling eller för att få ett hörselimplantat.
Om ditt barn behöver hörapparater
Vad kostar det?
Hörselvård för barn är avgiftsfri. Även hörapparater är kostnadsfria, eftersom de är en del av habiliteringsåtgärderna.
Var kan vi få teknisk service?
Vänd dig till hörselvården eller kontakta barnets audionom. Hörselvården hjälper till med justeringar, reparationer och annan service av hörapparater och hörhjälpmedel.
Om ditt barn erbjuds hörselimplantat
Föräldrar till barn som är döva brukar erbjudas möjligheten att låta barnet få ett eller två cochlea-implantat (CI), om de medicinska förutsättningarna tillåter det. Om CI är aktuellt remitteras familjen till en särskild klinik som utför hörselimplantatoperationer, där barnets förutsättningar utreds och du kan få mer information om vad det innebär att få CI.
Det finns även andra typer av hörselimplantat som kan vara aktuella. Till exempel är det en del barn som är hjälpta av ett så kallat benledningsimplantat (BAHA).
Om ditt barn behöver andra hörhjälpmedel
Vänd dig till barnets audionom och hörselhabiliteringen för råd om övriga hörhjälpmedel utöver hörapparater.
Om ditt barn har besvär med tinnitus eller ljudöverkänslighet
Det kan finnas olika orsaker till att ett barn får problem med tinnitus eller ljudöverkänslighet. Prata i första hand med hörselvården som kan göra en bedömning samt ge råd och stöd, i samarbete med hörselhabiliteringen/barnteamet.
Det händer också att hörselvården remitterar till ÖNH-mottagning för ytterligare utredning.
Om ditt barn har fått svårare att uppfatta samtal
Om ditt barn verkar höra sämre ska du snarast ta kontakt med barnets audionom, som kan ta reda på hur det ligger till och undersöka orsakerna. Några åtgärder som kan vara aktuella är:
Justering av hörapparaten/ny hörapparat: Audionomen på hörselvården ska se till att hörapparater och insatser anpassas i takt med att barnet växer och utvecklas, och får ändrade behov. Om ditt barn hör sämre bör du därför kolla med hörselvården om hörapparaterna till exempel behöver bytas eller justeras .
Övriga hörhjälpmedel: Svårigheter att hänga med i vad som sägs kan ofta lösas med rätt kommunikationshjälpmedel. Även detta kan ni få hjälp med hos barnteamet. Även när det gäller skolan är det bra att kontakta barnteamet för att se över barnets skolsituation. Kanske behövs andra hjälpmedel, ljudmiljöanpassningar och information till skolans ansvariga. Du kan även tala med barnteamet om möjligheten att få kommunikationshjälpmedel för fritidsaktiviteter.
Hörselimplantat: Om ditt barn inte är hjälpt av sina hörapparater kan hörselimplantat vara en bra möjlighet. kan remittera er för utredning vid en så kallad CI-klinik.
Teckenspråk: Hörapparater/CI och andra hörhjälpmedel fungerar kanske bra i vissa situationer, men inte i andra. Även ett barn som har svenska som sitt första språk kan därför ha stor nytta av att lära sig teckenspråk. Barnteamet kan ge praktisk information om teckenspråksutbildning.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!