Råd till dig som ansvarar för omsorgs- och äldreboenden
- Personal med hörselkunskap. All personal som arbetar med äldre behöver återkommande fortbildning om hörselnedsättning, hörapparater, hörapparatskötsel, hörhjälpmedel och Hörselsmarta samtalstips för vård och omsorg.
- Utse en anställd till hörselombud. Ett hörselombud tar extra ansvar för hörselfrågor och kan till exempel hjälpa till med skötsel av hörapparater, se till att teleslingan till tv:n fungerar, hålla kontakten med hörselvården, och ge information och stöd till den övriga personalen.
- Skaffa rutiner kring hörhjälpmedel: Vem sköter om hjälpmedlet? Hur sköts det om? När och hur ofta? Skriv upp vem som ansvarar för vad, telefonnummer till hörselmottagning och audionom och om det finns ett hörselombud på arbetsplatsen. Lägg även till hörhjälpmedel på signeringslistor. Ta fram en hörselpärm med Hörselsmarta rutiner och kontaktuppgifter samlat så personal lätt kan hjälpa boenden och äldre med sin hörselsituation.
- Har kommunen en hörselinstruktör? Ta hjälp av den!
- God ljudmiljö och bra hörbarhet. Akustikanpassad matsal och samlingsrum, utan störande ekoeffekter. Undvik störande bakgrundsljud som till exempel tv eller radio som skvalar i bakgrunden vid besök, fika och måltider.
- Aktivera undertexter för hörselskadade när boenden tittar på svenska tv-program.
- Skaffa samtalsförstärkare. En samtalsförstärkare består av mikrofon och hörlurar och är ett enkelt hjälpmedel som kan användas av alla. Alla äldreboenden och hemtjänstenheter ska ha tillgång till en eller flera samtalsförstärkare. Samtalsförstärkare är enkla att använda och är bra att ha till hands om hörapparaterna försvinner, går sönder eller någon plötsligt hör sämre eller ännu inte skaffat hörapparater. Finns det dessutom tillgång till teleslinga till tv:n går det att använda samtalsförstärkaren för att höra tv:n bättre.
- Bra belysning och bländfritt ljus. Se till att lokaler för umgänge och samtal har bra belysning som underlättar för avläsning.
- Teleslinga eller motsvarande anslutet till mikrofon i samlingsrum och samtalsrum. Här är det viktigt att personal hjälper äldre att aktivera t-läget på hörapparaterna.
Läs mer om teleslinga och trådlösa system. - Fungerar teleslingan? Ta hjälp av de som installerat teleslingan, kontakta hörselvården i regionen, hörseltekniker kan hänvisa er rätt alternativt hjälpa er att felsöka. Kontakta HRFs lokalförening och fråga om de kan göra en Slingkoll!
- Teleslinga till tv
- Boka skrivtolk vid alla tillfällen då det behövs, till exempel gemensamma aktiviteter, sammankomster av olika slag, information, läkarbesök med mera.
- Tänk även på de som både ser och hör dåligt på äldre dar. Ta del av Äldreboken med konkreta tips och råd framtagen av Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor.
Fakta och bakgrund: Obehandlad hörselnedsättning ökar risken för demens
Det finns ett tydligt samband mellan hörselnedsättning och demens, visar forskning. En artikel från 2024 i vetenskapliga tidskriften The Lancet visar att ”obehandlad hörselnedsättning” är en av de största riskfaktorerna för utveckling av demens. Läs mer om varför Hörselsmarta rutiner och hörhjälpmedel kan förlänga livet och förbättra den kognitiva hälsan.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771– 888 000.
Telefontid: måndag– torsdag, kl. 09.00– 12.00.Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor.
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stöd HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmartare värld. Tillsammans gör vi skillnad!