Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771– 888 000.
Telefontid: måndag– torsdag, kl. 09.00– 12.00.Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor.
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stöd HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmartare värld. Tillsammans gör vi skillnad!
Socialförsäkringar
Omvårdnadsbidrag
Föräldrar till hörselskadade barn kan söka omvårdnadsbidrag för den tid som de lägger ner för att dels själva få utbildning men framförallt att ge den extra träning och hjälp i form av hörsel-, tal- och språkträning som hörselskadade barn behöver. Ofta krävs extra kontakter med förskola med mera för att se till att barnets behov blir tillgodosedda. Omvårdnadsbidrag täcker även merkostnader som beror på funktionshindret, till exempel resor, vårdbesök, teckenspråkskurser, förlorad arbetsinkomst, pedagogiska leksaker med mera. Omvårdnadsbidrag söks hos Försäkringskassan.
Merkostnadsersättning
Merkostnadsersättning ska ersätta merkostnader som hörselnedsättningen medför. Till exempel omkostnader för avgifter, batterier och hjälpmedel i hemmet som inte landstinget står för. Kan sökas från 18 års ålder. Merkostnadsersättning söks hos Försäkringskassan.
Vård av barn (VAB)
Föräldrar till hörselskadade barn kan söka VAB från Försäkringskassan när de till exempel besöker hörselhabilitering eller en specialskola för hörselskadade och döva elever.
Teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF)
Föräldrar som lär sig teckenspråk på TUFF-kurser kan ansöka om ersättning för resekostnader och förlorad arbetsinkomst hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).
Lästips ur Auris, HRFs medlemstidning:
Beatrice går Tuff-utbildning: ”Varje timme är guld värd”