Tolkning i arbetslivet
Hörselskadade och döva behöver ibland skriv- TSS- eller teckenspråkstolkning på jobbet. Det är arbetsgivaren, regionen och Arbetsförmedlingen som ansvarar för tolkning i arbetslivet.
Arbetsgivare
Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren ta hänsyn till anställdas särskilda förutsättningar för arbetet genom att anpassa arbetsförhållandena. Arbetsgivare ska också ta hänsyn till människors olika förutsättningar att utföra arbetsuppgifter. Bristande tillgänglighet i arbetslivet är enligt Diskrimineringslagen en form av diskriminering. Arbetsgivaren behöver göra ”skäliga åtgärder” för att arbetsplatsen ska vara tillgänglig. Vad skäliga åtgärder innebär är alltid en bedömning utifrån:
- arbetsgivarens ekonomiska och praktiska förutsättningar
- hur varaktig och omfattande avtalsrelationen är mellan medarbetaren och arbetsgivaren
- nyttan av en åtgärd.
Systemet för tolkning i arbetslivet måste bli bättre
Hörselskadades Riksförbund (HRF) anser att nuvarande system för tolktjänster i arbetslivet har stora brister, läs mer på hrf.se.
Regionen
Enligt hälso- sjukvårdslagen är regionerna ansvariga för ”vardagstolkning” för döva, hörselskadade och dövblinda. I regionerna finns det tolkcentraler som utför tolktjänster. Exempel på uppdrag i arbetslivet som räknas som vardagstolkning är: information på arbetsplatsen, till exempel arbetsplatsträffar (APT), medarbetarsamtal, fackliga möten, anställningsintervju, introduktion när du är ny på arbetet och samtal med arbetsgivaren.
Här är kontaktuppgifter till alla regioners tolkcentraler i Sverige.
Arbetsförmedlingen
Det är även möjligt för arbetsgivare och egenföretagare att söka bidrag från Arbetsförmedlingen. För att kunna ansöka om bidrag till tolkning på arbetsplatsen måste den som är döv/hörselskadad vara inskriven på Arbetsförmedlingen – även om personen har en anställning. Det finns två olika ersättningar att använda sig av.
Personligt biträde
För tolkning på arbetsplatsen kan arbetsgivaren använda bidraget ”stöd till personligt biträde” från Arbetsförmedlingen. Ersättningen är 60 000 kronor under ett år. Läs mer om personligt biträde på Arbetsförmedlingen, information för anställda respektive arbetsgivare
Tolk vid utbildning på arbetsplatsen
Dessutom har Arbetsförmedlingen ytterligare en pott pengar på 150 000 kronor per år som kan användas till alla möten med utbildningsinslag. Man behöver dock ha lite framförhållning och söka i god tid.
Läs mer om tolkning vid utbildning på Arbetsförmedlingen.
Regelverk för tolktjänsten i arbetslivet
- Arbetsgivare: Arbetsmiljölagen (1977:1160 ; 3 kap. 3§) och Diskrimineringslagen (2008:567)
- Regioner: Hälso- sjukvårdslagen (2017:30; 8 kap. 7§).
- Arbetsförmedlingen: förordningen (2017:462) om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning
Läs mer på Myndigheten för delaktighets (MFD) webb om regelverket för tolktjänsten i arbetslivet.
Kontakta Hörsellinjen för råd och stöd
Få hörselrådgivning via telefon
Ring våra rådgivare på 0771 – 888 000
Öppet helgfria vardagar kl. 09.00 – 12.00Om hörselvården i din region
Hitta information om hörselvården där du bor
Allt om hörsel
Tinnitus
Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, tjut, surr, brus och visslande. Tinnitus är ganska vanligt, och de flesta har inte så stora besvär av...
Hörapparater och hörselimplantat
Vilken hörapparat är bäst? Är dyra hörapparater bättre? Kan jag höra ”normalt” med nya hörapparater? Vad gör jag när inte hörapparaterna längre räcker? Kom ihåg – vänd dig alltid till en legitimerad audionom som provar ut och anpassar hörapparaterna för just dig.
Laddning och batterier
Utan batterier, inga hörapparater – just därför är batterier och laddning en viktig aspekt för hörapparatanvändare. Zinkluftbatterier är vanligast men vid nya hörapparatutprovningar är laddningsbara hörapparater i regel standard. Prenumerera på nyhetsbrevet Allt om hörsel
Allt om hörsel
Stötta HRFs viktiga arbete
Din gåva betyder mycket för landets hörselskadade och HRFs arbete för en hörselsmart framtid. Tillsammans arbetar vi mot ett hörselsmart samhälle!