Datum:

Snart kan du chatta med SOS Alarm, utan förregistrering

I flera år har HRF uppmanat SOS Alarm att slopa kravet på att hörselskadade måste förregistrera sig för att kunna sms:a till 112.
Tack vare EU:s tillgänglighetsdirektiv blir det nu verklighet. Till våren blir det möjligt att chatta med SOS Alarm. Det kallas realtidstext.

För ungefär 15 år sedan lyckades HRF driva igenom SMS 112. Det var en viktig framgång, eftersom det gjorde det möjligt för hörselskadade, döva och talskadade att kontakta SOS Alarm via sms.

Men det finns en stor begränsning: Tjänsten kan bara användas av personer som har registrerat sitt telefonnummer hos SOS Alarm i förväg. Men varannan med hörselnedsättning har inte ens hört talas om tjänsten, enligt en tidigare undersökning (HRF/Novus 2020).

EU ställer krav på realtidstext

HRF har arbetat för att få bort kravet på förregistrering, med hänvisning till EUs nya tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act, EAA), som säger att det inte ska krävas någon registrering.

Nu blir det äntligen möjligt. I mars 2026 inför SOS Alarm så kallad realtidstext (RTT), vilket innebär att den som ringer 112, som ett telefonsamtal, kan samtidigt aktivera text i realtid för att kunna chatta med en 112-mottagare på SOS Alarm.

Snabb kontakt, med både ljud och text

Realtidssamtal görs i realtid, tecken för tecken. Det är ett mycket snabbare sätt att kommunicera än sms, vilket är viktigt i en nödsituation.

Det fungerar som ett sms där bakgrundsljudet från samtalet följer med – och ljudet hjälper SOS-operatörer att göra bedömningar. De kan till exempel höra om det är oroligt på platsen, höra andra röster, höra hur andningen på den som ringer låter och mycket annat.

Öppen för alla, utan registrering

Att nationella larmtjänster ska kunna erbjuda realtidstext (RTT) är ett krav i EUs tillgänglighetsdirektiv, i syfte att öka tillgängligheeten för döva, hörselskadade och talskadade.

Men den nya textfunktionen kommer att vara möjlig att använda av alla. Det innebär stora fördelar i i många situationer, till exempel när en person är så skadad att hen har svårt at tala. Eller när någon befinner sig i akut fara och därför inte kan ge ljud ifrån sig, som vid skjutningarna på Utöya och Risbergska.

Samtal med video, text och ljud kommer 2027

Under 2027 planerar SOS Alarm att även införa möjlighet till videosamtal med teckenspråkstolkning, under förutsättning att mobiloperatörerna klarar de tekniska villkor som krävs. Det är ett koncept som kallas ”Total konversation” och innebär att realtidstext, video och ljud kan användas samtidigt.

SMS112 kommer finnas kvar ett tag till, inte minst eftersom realtidstext förutsätter att den som ringer har en smartphone. Men på sikt kommer realtidstext att ersätta SMS112.

Relaterade nyheter

  • Autotextning imponerade i Almedalen
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Autotextning imponerade i Almedalen

    Klarar autotextningen i powerpoint en snabbpratande föreläsare med ord som "subsidiaritetsprövning"? Svaret är ja, konstaterade HRFs arvsfondsprojekt "Alla kan texta" under Almedalsveckan.

  • Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Så hittar du vägen till ett hörselsmartare liv i sommar

    Blir du ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav?
    Här är 15 enkla tips på hur du kan hitta vägar till ett hörselsmartare liv, mitt i sommarlugnet.