Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-12-17">17 december 2021</time>

HRF: ”Slopa krav på registrering för SMS 112”

Bil i snöväder.

Slopa kravet att hörselskadade måste registrera sig för tjänsten SMS 112 i förväg, uppmanar HRF regeringen i ett remissvar.
Sådana trösklar innebär en säkerhetsrisk – och bryter mot med EUs tillgänglighetsdirektiv.

För tio år sedan lyckades HRF driva igenom SMS 112. Sedan dess kan hörselskadade skicka sms till SOS Alarm – en viktig framgång för HRF.

Men det finns en begränsning: Tjänsten kan bara användas av den som har registrerat sig som hörselskadade hos SOS Alarm i förväg. Och det innebär en hög tröskel.

Bara en av tre har registrerat sig

Bara en av tre hörselskadade har registrerat sig för SMS 112, enligt en undersökning från 2020. Hela 54 procent uppger att de inte ens har hört talas om SMS 112.

I värsta fall kan hörselskadade som inte varit förutseende nog att förregistrera sig för SMS 112 råka illa ut.

”Ytterst märkligt”

HRF har länge arbetat för att få bort kravet på förhandsregistrering. Och vi får tydligt stöd av EUs nya tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act, EAA), som säger att det inte ska krävas någon registrering.

Tillgänglighetsdirektivet ska vara implementerat i svensk lag senast den 28 juni 2022. Produkter och tjänster ska uppfylla direktivets krav senast den 28 juni 2025. Det innebär att om ett par år ska alla som larmar 112 kunna välja mellan text, video eller röstsamtal, beroende på vad som fungerar bäst.

Men utredningen om hur direktivet kan genomföras i Sverige lägger inget förslag om att slopa det svenska kravet på förhandsregistrering. Och det är ”ytterst märkligt” skriver HRF i sitt remissvar till regeringen: ”Detta är en viktig fråga för hörselskadade som ytterst handlar om liv och död”.

Registrera dig i dag!

HRF uppmanar alla hörselskadade att registrera sig för tjänsten SMS112. På så sätt ökar tryggheten, för både hörselskadade och alla andra.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.