Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-12-17">17 december 2021</time>

HRF: ”Slopa krav på registrering för SMS 112”

Bil i snöväder.

Slopa kravet att hörselskadade måste registrera sig för tjänsten SMS 112 i förväg, uppmanar HRF regeringen i ett remissvar.
Sådana trösklar innebär en säkerhetsrisk – och bryter mot med EUs tillgänglighetsdirektiv.

För tio år sedan lyckades HRF driva igenom SMS 112. Sedan dess kan hörselskadade skicka sms till SOS Alarm – en viktig framgång för HRF.

Men det finns en begränsning: Tjänsten kan bara användas av den som har registrerat sig som hörselskadade hos SOS Alarm i förväg. Och det innebär en hög tröskel.

Bara en av tre har registrerat sig

Bara en av tre hörselskadade har registrerat sig för SMS 112, enligt en undersökning från 2020. Hela 54 procent uppger att de inte ens har hört talas om SMS 112.

I värsta fall kan hörselskadade som inte varit förutseende nog att förregistrera sig för SMS 112 råka illa ut.

”Ytterst märkligt”

HRF har länge arbetat för att få bort kravet på förhandsregistrering. Och vi får tydligt stöd av EUs nya tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act, EAA), som säger att det inte ska krävas någon registrering.

Tillgänglighetsdirektivet ska vara implementerat i svensk lag senast den 28 juni 2022. Produkter och tjänster ska uppfylla direktivets krav senast den 28 juni 2025. Det innebär att om ett par år ska alla som larmar 112 kunna välja mellan text, video eller röstsamtal, beroende på vad som fungerar bäst.

Men utredningen om hur direktivet kan genomföras i Sverige lägger inget förslag om att slopa det svenska kravet på förhandsregistrering. Och det är ”ytterst märkligt” skriver HRF i sitt remissvar till regeringen: ”Detta är en viktig fråga för hörselskadade som ytterst handlar om liv och död”.

Registrera dig i dag!

HRF uppmanar alla hörselskadade att registrera sig för tjänsten SMS112. På så sätt ökar tryggheten, för både hörselskadade och alla andra.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.