Kategori: Nyhet
Datum:

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön

barn som stojar
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

Sju av tio barnskötare har problem med ljudmiljön på sin arbetsplats, visar en ny rapport från Kommunal. Det är lika stor andel som i en liknande HRF-undersökning för åtta år sedan.
– Jag inser att vi måste ta tag i den här frågan, säger Gunnar Sundqvist, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till tidningen Kommunalarbetaren.

Dålig ljudmiljö har länge varit ett enormt problem i förskolan. Men trots att medvetenheten har ökat markant och ljudmiljöproblemen diskuteras allt mer, fortsätter problemen.

Kommunals nya rapport, ”Tid för lärande och omsorg”, som bygger på förbundets medlemsundersökningar, visar att 74 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att deras arbetsplats har problem med buller och höga ljudnivåer.

”Beklämd”

Förskolans dåliga ljudmiljö är knappast någon nyhet. Redan 2009 visade en HRF-undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet att hela 73 procent hade problem ljudmiljön på jobbet (”Kakofonien”, HRF 2010). En stor andel av dessa arbetade inom just förskolan.

Konsekvenserna är omfattande. Forskning har visat att hörselnedsättning och tinnitus är vanligt förekommande bland de anställda, likaså stress och utmattningssyndrom. Föga förvånande har förskolan höga sjuktal. Trots det har mycket lite hänt.

– Jag blir beklämd över att man inte har fått ordning på de här frågorna på ett bättre sätt, säger Gunnar Sundqvist, utredare på SKLs arbetsgivarpolitiska avdelning, till tidningen Kommunalarbetaren.

”Skulle kunna göra mer”

Hela 27 procent av de barnskötare som upplever problem med buller uppger att det inte har gjorts något åt ljudmiljöproblemen på deras arbetsplats.

Gunnar Sundqvist, som tidigare arbetade som inspektör på Arbetsmiljöverket, anser att arbetsgivarna måste bli bättre på åtgärder som får ner bullret.

– Tillsammans med facket skulle arbetsgivarna kunna göra mer och när man arbetar systematiskt med ljudmiljön på förskolorna har det ofta påtagliga effekter på arbetsmiljö och trivsel, säger Gunnar Sundqvist.

Länkar

Rapporten ”Tid för lärande och omsorg” (Kommunal 2018)

SKL vill minska bullret i förskolan (kommunalarbetaren 2018-02-06)

Många vill lämna stressig förskola (kommunalarbetaren 2018-01-31)

Rapporten ”Kakofonien: En rapport om störande ljud och samtalsvänliga ljudmiljöer” (HRF 2010)

Tidigare, relaterade artiklar på HRF.se:

Hörselskadade och fack påverkar för bättre skolmiljö (HRF.se 2017-03-18)

Därför är ljudmiljön avgörande i skolan (HRF.se 2017-01-24)

Krav på obligatoriska akustikkontroller i skolan (HRF.se 2016-07-07)

Läs mer om ljudmiljö i skola och förskola på Hörsellinjen.se 

 

Relaterade nyheter

  • Vilken forskare får Stora Hörselpriset?
    Två män står och håller i ett diplom.
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vilken forskare får Stora Hörselpriset?

    Nu är nomineringarna igång till Stora Hörselpriset, det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden efterlyser förslag på forskare som har gjort ”betydande” arbete, med ”stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”. Stora Hörselpriset är på 100...

  • ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    ”Glapp” i regelverket för arbetshjälpmedel måste rättas till, anser ny utredning

    I dag riskerar många hörselskadade att stå utan arbetshjälpmedel eller tvingas betala själva, på grund av ett "glapp" i regelverket.
    Det konstaterar en ny utredning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), som går på HRFs linje och uppmanar regeringen att tydliggöra reglerna.

  • Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Över 2,3 miljoner till ny hörselforskning från HRFs givare

    Åtta forskningsprojekt har beviljats anslag ur HRFs hörselforskningsfond. Över 2,3 miljoner kronor går i år till ny forskning om hörselnedsättning i arbetslivet, innerörats utveckling, tinnitus och plötslig dövhet.