Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-04-21">21 april 2023</time>

Nu får Västmanland landets högsta utprovningsavgift

Den 1 maj inför Region Västmanland landets högsta utprovningsavgift. De flesta kommer få betala 2 200 kronor för hörapparater. ”Förödande. Många kommer tvingas avstå från hörselvård, för att de inte har råd”, befarar HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Nu har regionfullmäktige i Västmanland beslutat att chockhöja utprovningsavgiften på hörapparater, från 1 400 kronor till 2 200 kronor för de allra flesta som behöver två hörapparater.

Höjning med 60 procent

Det är en höjning på nästan 60 procent, av en avgift som redan i dag är bland de högsta i landet. Någon liknande avgift eller chockhöjning finns inte inom något annat vårdområde.

”Det är negativ särbehandling av hörselskadade”, konstaterar Jessica Olsson, distriktsordförande för HRF Västmanland.

Hård kamp mot särbehandling

HRF Västmanland har fört en hård kamp för att stoppa avgiftshöjningen, ända sedan i höstas. De lyckades först få igenom en återremiss, men i veckan valde den styrande majoriteten, M, L och KD, att ändå rösta för den stora höjningen, med stöd av SD.

Regionens argument för höjningen är att nästan alla nya hörapparater som provas ut i dag är laddningsbara. Och när hörselskadade får lägre kostnader för batteriinköp, då tycker regionpolitiker att de istället ska betala mer till regionen. Läs mer i faktarutan nedan!

Hörselvård blir en plånboksfråga

HRF har varnat för att en så hög avgift skulle leda till att fler avstår från hörapparater eller bara provar ut en hörapparat, av ekonomiska skäl. Och det leder till ökad ohälsa, isolering, svårigheter att klara arbete och andra allvarliga konsekvenser för både individ och samhälle.

– Det här beslutet innebär att många tvingas avstå från hörselvård och hörapparater, bara för att de inte har råd, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.
– I praktiken blir hörselvård därmed inte en rättighet, utan en plånboksfråga. Och det kan vi aldrig acceptera.

Om den nya utprovningsavgiften i Västmanland

  • Den nya utprovningsavgiften har två delar: 800 kronor per hörapparat samt 600 kronor för laddare. Det här innebär att de flesta behöver betala totalt 2 200 kronor i utprovningsavgift. Nio av tio behöver två hörapparater och nästan alla nya hörapparater är laddbara, vilket kräver laddare.
  • Tanken med att dela upp avgiften mellan laddare och hörapparater är att de som inte får laddningsbara hörapparater ska betala mindre. Men så gott som alla hörapparater som provas ut nu och i framtiden är laddbara, så den kostnaden måste de flesta betala. Själva laddaren kostar inte 600 kronor i inköp, utan ingår oftast när hörapparater köps in.
  • Även de få som provar ut batteridrivna hörapparater kommer få betala högre avgift – 1 600 kronor för två hörapparater. Men inom kort räknar man med att samtliga hörapparater som provas ut kommer vara laddningsbara.

Läs mer

Relaterade nyheter

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.