Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

I höstas var Region Västmanland nära att besluta om fördubblad utprovningsavgift på hörapparater. Men efter skarp kritik från HRF Västmanland återremitterade regionfullmäktige frågan.

Men nu är det dags igen. Imorgon onsdag behandlar hälso- och sjukvårdsnämnden ett förslag till kraftigt höjd utprovningsavgift. Förslaget innebär en höjning från 1 400 kronor till 2 200 kronor, för de allra flesta som använder två hörapparater. Utanför högkostnadsskyddet.

Risk att fler avstår från hörapparater

Skulle förslaget gå igenom får Västmanland landets högsta utprovningsavgift – 50 procent mer än i Region Gävleborg, vars 1 500 kronor är dagens högsta utprovningsavgift.

I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter varnar HRF för att en så hög avgift skulle leda till att fler avstår från hörapparater, av ekonomiska skäl. Och det skulle innebära risk för ohälsa, isolering, svårigheter att klara arbete och andra allvarliga konsekvenser.

Den kraftiga avgiftshöjningen förklaras med att de flesta hörapparater som provas ut i dag är laddningsbara, och något dyrare i inköp än batteridrivna apparater. Och eftersom hörselskadade då slipper betala för batterier, så kan de istället betala mer för hörapparaterna, anser den styrande majoriteten.

Negativ särbehandling av hörselskadade

Särskilda avgifter för hörselskadade står i strid med hälso- och sjukvårdslagens grundprinciper om vård på lika villkor, anser HRF.

– Det här innebär negativ särbehandling av hörselskadade, jämfört med andra patientgrupper, konstaterar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam, som på onsdagen kommenterade frågan i ”Eftermiddag i P4 Västmanland” (45:40 in i sändningen på länken).

– Inom all hälso- och sjukvård går teknikutvecklingen framåt, och kostnaderna går upp och ner, men det är ju inte så att man alltid per automatik höjer avgifterna på andra områden. Men det är helt uppenbart att man gör det när det gäller hörselskadade. Och det är inte ok!

800 för hörapparaten – och 600 för laddaren

Den nya avgiften delas upp i två delar: 800 kronor per hörapparat plus 600 kronor för laddaren. Eftersom de allra flesta behöver två hörapparater blir den sammanlagda avgiften 2 200 kronor. Det ska jämföras med dagens 1 400 kronor, för två hörapparater, som är en hög avgift jämfört med övriga landet.

Laddaren ingår i inköpspriset på de flesta hörapparater och kostar i praktiken inte mer än 200-400 kronor. Tanken med att dela upp avgiften mellan laddare och hörapparater är att de som inte har laddningsbara ska betala mindre. Men även för denna mindre grupp kommer avgiften bli högre – 1 500 kronor för två hörapparater.

Snart kommer alla vara laddningsbara

Det är absurt, anser HRF. De flesta som provar ut hörapparater i dag får laddningsbara hörapparater och inom en snar framtid kommer alla hörapparater vara laddningsbara. Och då lär priserna sjunka. Gör regionerna bra upphandlingar så kan det gå snabbt.

”En positiv teknikutveckling kan aldrig läggas en patientgrupp till last. Det vore oetiskt. Att på detta sätt ”straffa” hörselskadade för de inte behöver köpa batterier, det är oförenligt med de värderingar som svensk hälso- och sjukvård vilar på”, skriver HRF till hälso- och sjukvårdsnämnden i Västmanland.
”I ljuset av allt detta är det oförsvarligt att chockhöja avgiften för hörselskadade patienter och därmed skjuta över större delen av hjälpmedelskostnaden på den enskilde.”

Tidigare artiklar

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.