Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-27">27 juni 2014</time>

Bristande tillgänglighet blir en form av diskriminering

På tisdagen fattade riksdagen beslut om lagförslaget som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Lagen är full av undantag och en överväldigande majoritet av företag undantas från tillgänglighetskravet. Lagen ska träda i kraft den 1 januari 2015.

Den nu antagna utökade lagen där bristande tillgänglighet klassas som en form av diskriminering, har sin grund i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som gäller i Sverige sedan 2009. Utredningen ”Bortom fagert tal” kom 2010 med förslag om hur bristande tillgänglighet skulle kunna klassas som diskriminering. Efter tre års väntan och påverkan presenterade regeringen i början av mars en lagrådsremiss som föreslog att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering i diskrimineringslagen. Det här var en viktig framgång för funktionshinderrörelsen och den så kallade Torsdagsaktionen.
Men förslaget visade sig vara tandlöst på grund av alla undantag. För att förmå riksdagen att avskaffa undantagen övergick Torsdagsaktionen till Tisdagsaktionen. HRF och övriga funktionshinderrörelsen har samlats på Mynttorget varje tisdagsmorgon i två månader för att möta riksdagsledamöter på väg till utskottsmöten. Aktionens viktigaste krav har varit att undantaget för företag med färre än tio anställda skulle avskaffas.

Under tisdagseftermiddagen fattade så riksdagen beslut om lagen som slår fast att bristande tillgänglighet är diskriminering. Beslutet innebär bland annat att alla företag inom hälso- och sjukvården, oberoende av storlek, ska omfattas av lagen. Däremot blir företag på övriga samhällsområden med färre än tio anställda undantagna från de nya reglerna. Lagen innehåller fortfarande de flesta av de undantag som HRF varit kritiska mot.

Mer läsning

HRF: ”Kritiserat lagförslag om otillgänglighet som diskriminering lämnades till riksdagen”
Regeringens proposition
Snabbprotokoll från riksdagsdebatten
Bakgrundsfakta från Lika Unika

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.